Szilveszteri fürdőzés a tapolcai Malom-tóban

Fergeteges buli kerekedett az immár második alkalommal megrendezett szilveszteri Malom-tavi fürdésből, amelyen Schirilla György vezetésével idén már közel százan vettek részt Tapolcán..

Napló Online

A különleges sportrendezvény ötlete Rédli Károlytól származik, aki maga is meglepődött tavaly és idén újra, hogy mekkora sikert aratott a téli csobbanás. Immár hagyomány lett, hogy az egyébként fürdésre nem használt tóban ez év egyetlen napján bárki megmártózhat és ezzel a lehetőséggel az idei Szilveszter délelőttjén közel százan éltek. Tavaly még csak 22 férfiember merészkedett az egyébként 17 fokos vízbe, ezúttal azonban már belevaló hölgyek is képviseltették magukat. Császár László polgármester maga is belemerészkedett a tóba, hiszen ahogy azt a tavalyi siker láttán megígérte, idén már nem maradhatott ki a buliból ő sem. Sőt, a helyi öregfiúk csapatának több tagja is vele tartott. A város első embere azonban már most azon töri a fejét, hogy ha jövőre még többen jelentkeznek, talán még az alsó tavat is át kell minősíteni egy kis időre fürdőmedencévé. Schirlilla György pedig leszögezte, hogy mozgás nélkül nincs egészség, majd azt nyilatkozta lapunknak idén is, hogy neki bizony meleg ez a víz - írja a Veszprém Megyei Napló.

-  A kompenzálás miatt tegnap negyven perces fürdőt vettem otthon, Tahitótfaluban a Dunában a nagy fiammal, a 18 éves Gyurival. Ma reggel pedig a szokásos kerti zuhanyozás után indultam, hiszen meggyőződésem, hogy a hideg víz nagyon egészséges. Akik ma itt Tapolcán fürdenek, azok számára is az. Egyébként tavaly zseniálisan jól éreztem magam nálatok, sajnáltam, hogy akkor a hölgyek még nem úsztak. Tapasztaltam viszont, hogy lelkesek voltak a  fiúk, akárcsak a közönség.  A sportszeretet és a vagányság nem hiányzik itt, de a lokálpatriotizmus sem. Büszkék a tapolcaiak a tavukra. Örülök, hogy újra itt lehetek és rajtam nem múlik, akár minden Szilveszter délelőttöt itt töltök eztán - ígérte Schirilla. Hozzátette, hogy az idén először úszóknak azért jó kis megmérettetés lesz a Malom-tóban megmártózni, de persze közel sem akkora, mintha Újév napján a Balatonban fürdenének. Ő maga sem veszi majd ki részét a szigligeti csobbanásból, de néhány jó tanácsot adott a merész fürdőzőknek.

- A hideg Dunában való fürdés előtt fontos a pihentető éjszakai alvás. Ne egyenek a fürdeni vágyók mást, csak egy mézes, mákos rétest, ahogy én szoktam, de akár egy szelet karácsonyról megmaradt mákos beigli is megteszi. Én úszás előtt a kezemen kesztyűben futok egyet, majd jól átdörzsölöm a kéz- és lábfejemet, mert ha a végtagok melegek, akkor az két percnyi előnyt, hőtartalékot jelent. Aki szívbeteg, gyomor, vagy pszichés gondokkal küzd, az semmiképpen nem menjen a hideg vízbe. Aki egészséges, kibírja azt az egy-két percet, azonban amikor kijönnek a vízből, sétáljanak kicsit papucsban, akár felöltözni sem kell még ekkor. Aztán tornáztassák a lábukat, mozogjanak meleg helyen, és vegyenek forró zuhanyt. Ugyanis amit a testtől elvettünk, azt vissza kell adni neki - mondja Schirilla György. A közlejövőt illető terveiről elárulta még, hogy Budapesten, Vácott, Szarvason, Halásziban fürdik hamarosan. Élvezi a Duna hideg vizét, de a Körösét sem hagyja ki, aztán a télbúcsúztató lubickolás Balatonalmádiban lesz majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!