Alkotói est

2024.05.16. 10:54

Táncról álmodom – vallomás a magyar néphagyomány iránti szenvedélyről (videó)

A Kossuth-díjas Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, jelmeztervező, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetője életútját összegző alkotói estre invitálják a közönséget pénteken este. A Táncról álmodom című előadást a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában a Nemzeti Táncszínházban láthatja a publikum. Az esten meg lehet tekinteni a Zs. Vince Zsuzsa koreográfus jelmeztervezői munkásságából készült kiállítást, valamint lehetőség lesz dedikáltatni az alkotóval a Tánc-szín-játék című kötetét is.

MW

Zs. Vincze Zsuzsa az alkotói estjének szünetében dedikálja kötetét

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Cseke Csilla

Zs. Vincze Zsuzsa, akinek a magyar folklór az alkotói nyelve és örökös inspirációs forrása, március 15-én, nemzeti ünnepünk alkalmával vehette át a Kossuth-díjat, amelyet a magyar néptáncművészet méltó színpadi megfogalmazása és hagyományos kulturális örökségünk megőrzése érdekében végzett kivételesen értékes művészi pályafutásáért, több évtizedes forgatókönyvírói, koreográfusi és jelmeztervezői munkásságáért ítéltek oda. 

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában pénteken este bemutatott Táncról álmodom című előadás tulajdonképpen összegzi az alkotó munkásságát, a műsorban az irodalmi művek ihlette komorabb hangvételű alkotások mellett a koreográfusra jellemző humoros és vidám jelenetek is megjelennek. 

A hangulatában kissé csapongó, de sajátosan női szemmel látott világában elmerülve csodálkozhat rá a közönség néptáncművészetünk gazdagságára és szépségére

– olvasható az előadás beharangozójában. 

Mint azt az alkotó, Zs. Vincze Zsuzsa nyilatkozta, a Táncról álmodom cím szimbolikus jelentéssel bír, az életéről, a mindennapjairól szól, és arra utal, hogy gyakran álmában is a forgatókönyveken gondolkozik, az újabb és újabb koreográfiák, műsorok éjjel sem hagyják nyugodni, és öröm számára, hogy álmai a színpadon valóra válnak.  

Az alkotói est során azt foglalja össze, milyen gondolatok foglalkoztatták az elmúlt évtizedekben, valamint a művészi pályájára is visszatekint. 
Zs. Vincze Zsuzsa egy interjúban elmondta, hogy a táncszínjátékokat huszonöt-harminc évvel ezelőtt kezdték el a férjével, Zsuráfszky Zoltánnal, akinek sokat köszönhet, és akivel közös küldetésüknek érzik azt, hogy a népművészetet minél szélesebb körben eljuttassák az emberekhez. A sikerek azt bizonyítják, hogy egy új közönségréteget is megnyertek a műfajnak és a magyar hagyományoknak. 

Az a tény, hogy a néptáncművészet területéről nőként egyedüliként kapta meg idén ezt az elismerést, rendkívüli megtiszteltetés neki, de a díj nemcsak az övé, hanem az egész közösségüké, a Magyar Nemzeti Táncegyüttest működtető szakembereké, a zenészeké és a táncosoké, hiszen rajtuk keresztül tudják színpadra vinni ezt a csodálatosan gazdag kultúrát.

A Magyar Nemzet online felületén megjelent eredeti cikkért kattintson IDE. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!