Bíróság

2024.04.30. 17:50

Tárgyalás: fél éven át tartó viszályát Szombathely közterületein próbálta lerendezni két család

Hosszan elhúzódó családok közötti viszály következményeként elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban tartottak előkészítő ülést és tárgyalásokat a Szombathelyi Járásbíróságon valamennyi bűncselekmény köthető a már elhíresült, a tavalyi szombathelyi majálist követő, valamint a Fő téri klopfolós verekedésekhez.

Polgár Patrícia

Fotó: Szendi Péter

Két család hosszan, csaknem fél éven át tartó viszálya okozott több alkalommal is riadalmat Szombathelyen, a családok a problémájukat ugyanis nem négy fal között, hanem a város különböző közterületein próbálták meg lerendezni. A közvéleményben leginkább a tavalyi szombathelyi majáliskor történtek váltak beszédtémává – ebben az ügyben kedden délelőtt tartottak előkészítő ülést ugyanitt –, a délutáni tárgyalások apropóját az ennek előzményeként tavaly márciusban történtek adták.

- Bár az ügyek szorosan összefüggnek, mégis külön tárgyaljuk azokat – emelte ki dr. Sipos Andrea bírónő a kedden délután megtartott harmadfokú tárgyaláson, amit az F. A monogramú elsőrendű vádlott és öt társa ellen indított büntetőeljárás részeként tartottak meg a szombathelyi bíróságon.

A tárgyaláson elsőként az ügyész ismertette a vádat, miszerint a bűncselekmények alapját egy, az elsőrendű vádlott és az ügy sértette között hosszan húzódó haragos viszony adta. A konfliktus 2023 márciusában ismét kiéleződött, amikor is a sértett a Markusovszky Kórház udvaráról videóüzenetben üzent az elsőrendű vádlottnak, aki rövidesen két társával megjelent a kórház udvarán. A sértett előlük menekülve nekitolatott a sürgősségi tömbnél található zászlórúdnak és információs táblának. A menekülni próbáló sértett autóját az elsőrendű vádlott több alkalommal egy faeszközzel megütötte, társaival fenyegetően lépett fel vele szemben míg végül kocsijával ki tudott menekülni az udvarról.

A többi vádlott ellen egy, a kórházi incidenst megelőző napon, egy szórakozóhelyen történt konfliktus miatt indult eljárás. Ennek kapcsán a sértettet ugyancsak videóüzenetben, több alkalommal megfenyegették, egyes családtagok között a konfliktus később tettlegességig is fajult, sőt egy külső embert is megpróbáltak 500 ezer forinttal lefizetni, hogy verje meg a sértettet, ennek érdekében a felkért személy és a vádlottak a sértett söptei otthona felé indultak, a sértett azonban a felkért személytől időközben értesült a vádlottak terveiről, őket a rendőrség értesítése mellett az udvaron várták. Mire a rendőrök kiérkeztek, a vádlottak eltűntek a helyszínről. Az eseményt követően a viszály nem csillapodott a két család közt, az a 2023-as szombathelyi majálison csúcsosodott ki ismét.

A vádlottak csoportosan elkövetett garázdaság, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve folytatólagosan elkövetett zaklatás, súlyos testi sértés előkészülete, valamint a közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt álltak tettesként és társtettesként a bíróság elé.

A tárgyaláson a vádlottak elismerték bűnösségüket, így a bíróság az első és másodrendű vádlottakat 6 hónap börtönbüntetésre (ahonnan legelőbb 3 hónap után szabadulhatnak) és egy év közügyektől való eltiltásra ítélte. A harmadrendű vádlott mentális problémáktól szenved, az ő ügyét külön tárgyalták, rá 4 hónap börtönbüntetést szabtak ki és elrendelték két felfüggesztett szabadságvesztésének letöltését. A negyedrendű vádlottat 30 nap elzárásra ítélte, az ötödrendű vádlottat 150 napi tétel (naponta 1000 forint) megfizetésére kötelezte a bíróság. Az elsőrendű vádlott és védője az ítéletet megfellebbezik, a többiek elfogadták azt, így az ő büntetéseik jogerőre emelkedtek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában