Futár helyet feljelentés

2024.05.22. 11:03

Azt ígérték, küldik a futárt - Vasi eladó esett áldozatául a jól ismert netes csalásnak

Egy közösségi oldalon hirdette termékét az a Vas vármegyei lakos, akit átvertek az online csalók. Jelentős összeget emeltek le a számlájáról.

Vaol.hu

Forrás: MW-archív

Egy Vas vármegyei férfi tett fel hirdetést az egyik közösségi oldalra, amelyben egy szerszámkészletet kínált eladásra. A hirdetésre jelentkezett is egy személy, aki felajánlotta az eladónak, hogy futárt küld a termékért. Azt az ígéretet tette, hogy ímélen elküldi a futárszolgálat linkjét, amelyen keresztül ő fogja rendezni a szállítási költségeket is, és ezen keresztül fizeti majd ki a termék árát - írta a police.hu.

A link látszólag valóban egy futárcég oldalára mutatott, azonban amikor az eladó rákattintott, az egy banki felületre navigált, ahol ő vesztére ki is választotta a számlavezető pénzintézetét, és megadta a számlájához tartozó bankkártya 16 jegyű számát.

Ezt követően vette csak észre, hogy a számlájáról jelentős összeget utaltak el egy általa ismeretlen számlára.

A rendőrség nem győzi eleget ismételni: soha ne kattintsunk idegenek által küldött linkre!

– A tanulság, hogy nemcsak vevőként, de eladóként is körültekintőnek kell lenni az online piactereken! Amennyiben megoldható, ragaszkodjon a személyes átadás-átvételhez!

– Ha elkerülhetetlen a futárszolgálat bevonása, szervezze az eladó a szállítást, és annak költségét számítsa be az árba!

– Eladóként soha ne adja meg bankkártyaadatait!

Ha a csalók mégis sikerrel jártak, azonnal vegye fel a kapcsolatot a bankja ügyfélszolgálatával, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Ezek megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában