Figyelemfelhívás

2022.10.20. 14:00

Egy forintból kijön egy liter - Nyílt napot tartottak a vízmű büki üzemmérnökségén - videó, fotók

A mögöttünk hagyott aszályos nyár egyértelműen jelzi, milyen nagy érték a víz. Óvnunk kell a készleteket, az pedig sosem árt, ha felhívjuk a gyerekek, tanulók figyelmét a víztakarékosságra. Erre is jó volt a Soproni Vízmű Zrt. nyílt napja.

Horváth László

Fotó: © Unger Tamás

Csak egy mozdulat, és már folyik a csapból. A hidegből és a melegből egyaránt. De honnan érkezik a vezetékes víz a lakásokba? Hogyan vigyázhatunk rá, hogy még sokáig elérhető legyen? Hová kerül a lefolyóban eltűnt víz, és mi minden történik vele, míg visszakerül a természetbe? A felsorolt kérdésekre kaptak választ azok, akik részt vettek a büki üzemmérnökség csütörtöki nyílt napján.  

Délelőtt az óvodások, utánuk pedig az általános iskolások egy csoportja ismerhette meg, miként dolgoznak a vízművesek. Kezdésként egy rövidfilmet néztek meg arról, hogy miként kerül a kútból a víz a hálózatba, majd onnan a lakásokba és a csapba. Bemutatták a szennyvíz útját is, ami tisztítás után kerül vissza a természetbe - Bük esetében a Répcébe. 

A gyerekek nagy örömmel rajzoltak, oldották meg a vízzel kapcsolatos feladatokat. A legnagyobb sikert a telephelyen lévő gépek, markolók jelentették. A bátrabbak be is ülhettek a gépekbe, és szakemberek magyarázták el azok működését. Az óvodásokat pedig kétszer sem kellet arra kérni, hogy nyomják meg jó erősen a dudát...  

- A Soproni Vízmű Zrt.-hez tartozó büki üzemmérnökség két megyében huszonöt településen látja a vízszolgáltatást, illetve tizenhét helyen a szennyvíz kezelését is – mondta Kövér Tamás, az üzemmérnökség vezetője. – A mai akció célja nem titkoltan az volt, hogy felhívjuk a gyerekek, tanulók figyelmét a víz védelmére, a takarékosságra, hiszen, mint azt az idei aszályos nyár is mutatta, ha nem vigyázunk, elapadhatnak a készletek. Próbáltunk tanácsokat adni: például, hogy fogmosás közben ne folyassák a csapot. Az öntözéshez sem jó a vezetékes víz, hasznosabb, ha az esővizet gyűjtjük össze.

 Megtudtuk azt is, hogy a víz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, hiszen rendszeresek a laboratóriumi vizsgálatok. A kutakból kitermelt víz tisztítás nélkül, azonnal fogyasztható. Csak néhány vízellátó rendszeren van szükség a vas- és mangántalanításra.  

Végezetül álljon itt egy sokat mondó adat: a kiváló minőségű ivóvíz szennyvízelvezetéssel és tisztítással együtt literenként alig kerül egy, azaz egy forintba.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában