Rendületlenül ragyogott a gyertyaláng

2024.01.19. 07:00

Kresznerics világít: megkoszorúzták a tudós pap alsósági sírját - fotók

Bár a Ság hegy láthatatlanná vált, ködbe burkolózott csütörtökön délután, Kresznerics Ferenc síremlékén rendületlenül ragyogott a gyertyaláng. Az alsósági tudós pap halálának évfordulóján a város önkormányzata, az alsósági plébánia képviselői, a Kresznerics-díjasok – és diákok állták körül a sírt, amely a Nemzeti Sírkertnek is része.

Ölbei Lívia

Dr. Lenner Tibor és Lendvay Istvánné a honismereti munkaközösség koszorújával

Forrás: Szendi Péter

A Kresznerics-díjjal a múlt évben kitüntetett dr. Györéné Losoncz Andrea ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a város polgárai 2015 óta tisztelegnek minden évben január 18-án – halálának évfordulóján – Kresznerics Ferenc (1766–1832) sírjánál. Mint mondta: Kresznerics „a magyarság fejlődése szempontjából nagyon fontos korszakban élt és alkotott. Gondoljunk csak a nyelvújításra, a Magyar Tudós Társaság és a Magyar Nemzeti Múzeum megalakulására, hogy csak a fontosabbakat említsük”. A szótáríró tudós pap életútját, pályáját felidézve egyebek mellett szót ejtett rendkívüli műveltségéről. Több ezer kéziratos oldalt tesz ki az olvasónaplója, amely később élete tudománytörténeti szempontból is egyedülálló fő művéhez, a körülbelül 80 ezer adatot tartalmazó, a betűrend helyett a szótövek alapján rendszerezett magyar szótárhoz is adattárként szolgált. 

Konoksága hozta Alsóságra: tanári állásából – mert nem értett egyet az iskolai szabályokkal – elbocsátották, 1812- ben „kénytelen volt elfogadni a kis vasi falu eklézsiáját”. Itt fejezte be a Magyar Szótárt, innen választotta tiszteletbeli tagjává a Magyar Tudós Társaság. Ahogy Majláth Tihamér alsósági plébános – Kresznerics mai utóda – a megemlékezésen hangsúlyozta: Kresznerics jól ismerte és értette a magyarságot – és nagyon sokat tett érte. Fehér László polgármester, Söptei Józsefné és Hencz Kornél alpolgármester mellett a KMKK, a Kresznerics Ferenc Könyvtár, a honismereti munkaközösség, az alsósági római katolikus egyházközség képviselői, valamint a Kresznerics-díjasok nevében Dörnyei László és dr. Györéné Losoncz Andrea helyezték el a síron – amely mindig világít – az emlékezés koszorúit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában