Lebuktak

2024.02.01. 09:24

Céghálózatot kiépítve - Milliárdokat csalt el a telefonos banda a szomszéd vármegyében

Céghálózatot kiépítve csalta el az adót az a bűnbanda, amelynek tagja ellen nemrég emeltek vádat.

Vaol.hu

 A megyei főügyészségi sajtószóvivő, dr. Jánky Judit által kiadott tájékoztató szerint gazdálkodással összefüggő kiemelt bűncselekmény miatt áll a Fővárosi Törvényszék elé az a nyolc vádlott, aki 2018 és 2021 között márkás okostelefonok kereskedelmére az adó kijátszására hozott létre céghálózatot.

Céghálózatot kiépítve csalta el az adót a bűnbanda
Céghálózatot kiépítve csalta el az adót a bűnbanda
Forrás: VN

 Ennek segítségével a megszerzett jövedelmüket az adóhatóság elől eltitkolták, ily módon 4 milliárd forintot meghaladó összegben károsították meg a költségvetést - írja a zaol.hu.

A Zala Vármegyei Főügyészség vádirata szerint az ügy elsőrendű vádlottja budapesti vállalkozóként mobiltelefonok és egyéb elektronikai eszközök kereskedelmével foglalkozott. Ismerősével, a másodrendű, szintén a fővárosban cégtulajdonos vádlottal 2018-ban elhatározták, hogy az Európai Közösségen belüli szállítóktól elektronikai eszközöket – elsősorban márkás mobiltelefonokat – szereznek be nagy mennyiségben. A beszerzés tényleges eredetének elleplezése érdekében több szintből álló fiktív céghálózatot hoztak létre. Ennek kialakítására olyan fiktív számlázási láncolat létrehozása érdekében volt szükség, ami azt a látszatot keltette, hogy a láncolat végén lévő vállalkozás nem az Európai Közösségen belüli beszállítóktól közvetlenül, hanem a számlázási láncolatban előtte elhelyezkedő belföldi gazdasági társaságoktól szerezte be az okostelefonokat.

Ezzel a számlázási lánccal az elsőrendű vádlott által irányított kft. az adófizetési kötelezettségét jogtalanul csökkentette a belföldi beszállítók által kiállított fiktív költségszámlák általános forgalmi adó tartalmának levonásával.

Az ügy további hat vádlottja, szintén gazdasági társaságok ügyvezetői – közülük ketten Szlovákiában –, akik a többszintű céghálózat részeként rendszeresen állítottak ki a bűnszervezetet irányító és a „számlagyárat” működtető első- és másodrendű vádlottak útmutatásai szerint valótlan számlákat.

A teljes írás IDE kattintva olvasható el >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában