Gyász

2024.04.29. 09:08

Elhunyt Csapó Tamás

2024. április 25-én elhunyt Csapó Tamás, a Berzsenyi Dániel Főiskola, majd Nyugat-magyarországi Egyetem Társadalomföldrajzi Tanszékének nyugalmazott egyetemi magántanára.

Vaol.hu

Forrás: ELTE Savaria Egyetemi Központ

Dr. Csapó Tamás Szolnokon született, gyermek- és ifjúkorát az Alföldön töltötte. A Marcaliban töltött két év sorkatonai szolgálat után Szegedre került, ahol 1980-ban szerzett földrajz-testnevelés szakos általános iskolai tanári diplomát. Ezt követően öt évig tanított a besenyszögi Általános Iskolában. A munkája mellett tovább képezte magát a szegedi József Attila Tudományegyetemen, ahol 1984-ben középiskolai tanárrá avatták. Egyetemi évei alatt kezdett el érdeklődni a településföldrajz, azon belül a településmorfológia kérdései iránt.

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolára egykori szegedi tanára, Dr. Károssy Csaba hívta tanítani 1985-ben, az újonnan alakult Földrajzi Tanszékre. Itt előbb végig járta a felsőoktatás ranglétráját, majd 1995-ben főiskolai tanári kinevezést kapott. Megalakította a Társadalomföldrajz Tanszéket, aminek a kezdetektől fogva a tanszékvezetője is volt.

Ő indította el Szombathelyen a gazdaság- és társadalomföldrajz oktatását, majd az ezredfordulót követően az irányításával dolgozták ki a Geográfus mesterszakon a település- és területfejlesztési szakirányt. Rövid ideig idegenforgalmi területfejlesztést tanított a Kodolányi János Főiskola Turizmus Tanszékén. Oktatói feladatai mellett folyamatosan kutatott. Behatóan foglalkozott a települések, azon belül a városok beépítésének és szerkezetének a vizsgálatával, a Mendöl Tibor-féle településmorfológia megújításával. Kezdetben egy-egy várost vizsgált, majd a hazai városhálózatot, benne kiemelten Budapestet és a megyei jogú városokat kutatta. Szakdolgozó hallgatóiból, közvetlen munkatársaiból egy településföldrajzi műhely formálódott a keze alatt. E műhelyből nőtt ki két évtizede a Településföldrajzi Konferencia és az annak eredményeit publikáló Településföldrajzi Tanulmányok. Eredményeit a tudományos közélet is elismerte. 1994-ben szerezte meg a földrajztudomány kandidátusa tudományos fokozatot, majd a Pécsi Tudományegyetemen habilitált 2003-ban és ugyanott nyert 2004-ben egyetemi magántanár kinevezést.

 A településmorfológia mellett foglalkozott még népességföldrajzi és idegenforgalmi kutatásokkal, valamint a regionális, területi folyamatok elemzésével, a regionális különbségek kialakulásával és megszüntetésük lehetőségeinek a vizsgálatával. 230 publikációjából 32 idegen nyelven született. A főiskola mellett 1995 és 2000 között tudományos főmunkatársként vezette az MTA Regionális Kutatások Központja Szombathelyi Kutatócsoportját. Mindemellett aktív közéleti szereplő volt. Lakóhelyén, Toronyban alpolgármesteri megbízást vállalt, fáradhatatlanul fejlesztette Vas megye tudományos és nemzetközi közéleti kapcsolatait, szoros együttműködést épített ki a ljubljanai és a grazi egyetemek szakembereivel, nyolc éven keresztül pedig Vas megyét képviselte az Alpok-Adria Munkaközösség Területfejlesztési Bizottságában. Ennek a munkának az eredménye lett egy területfejlesztési szakszótár és a közös regionális politika kialakítására tett javaslat. 

A közelmúltban egy vele készült interjúban Csapó Tamás élete legnagyobb sikerének családját nevezte. Büszke volt két lányára és három unokájára. Április 4-én kollégái és barátai még felköszöntötték a neki szerkesztett tiszteletkötettel Bükön, a Településföldrajzi Konferencián. 70. születésnapja után egy héttel halt meg Szombathelyen, rövid, súlyos betegségben. 

Nyugodj békében, Tamás!

Lenner Tibor
 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában