Beruházás

2024.04.26. 20:00

Fejlesztések Harasztifaluban - 75 millió forintos beruházás valósult meg a vasi kistelepülésen - fotók

A Magyar Falu Program keretében összességében valamivel több mint 75 millió forintos beruházás valósult meg a Vas vármegyei kistelepülésen.

Horváth Zoltán Szabolcs

Forrás: Szendi Péter

Az „átadások napja” a teljesen új ravatalozó megszentelésével, felavatásával kezdődött. Ezt követően az ünnepi eseménysor a Faluház mögötti területen folytatódott, ahol a rendkívül modern, szemre is roppant tetszetős játszótér átadására került sor. Itt, mondhatni egy kalap alatt, a település új falubusza, valamint a frissen beszerzett kommunális eszközök is bemutatásra kerültek. Utóbbi egy traktorból és különböző vontatmányokból állt, azaz a vontatót egy pótkocsi és mini géppark egészítette ki. Ezek az eszközök pedig tökéletesen alkalmasak arra, hogy az új játszóteret, valamint egyéb közterületeket is rendbe tartsanak velük. A teljes fejlesztésre a település valamivel több mint 69 millió forintot nyert a Magyar Falu Program pályázatain, amihez 6 millió forint önerőt tett az önkormányzat hozzá. Nem véletlen, hogy Vámosné Marksz Mária legtöbbször azt a mondatot ismételte meg, hogy Harasztifalu boldog!

Mind a két helyszínen beszédet mondott Vámosné Marksz Mária polgármester, aki boldogan jelentette ki, hogy Harasztifalu lényegében összkomfortos településsé vált. 

- Az utóbbi években nagyon komoly fejlesztések valósultak meg nálunk. Ez pedig nem csak a ma átadott beruházásokra igaz, hanem a korábbiakra is, melyek keretében például a legnagyobb közösségi terünk, a Faluház is csodálatosan megújult. Nem véletlen, hogy nagyon sok fiatal költözött hozzánk az elmúlt időszakban, ami részben a CSOK-nak, részben pedig a falu fejlődésének köszönhető – fogalmazott Harasztifalu első ember. Hozzátette: a korábban üresen álló házak élettel, családokkal, gyerekekkel teltek meg. Pár éve még csak négy gyerkőc volt a településen, ez a szám ma már harmincötre nőtt. Vámosné Marksz Mária azt is elmondta:

- Nagyon boldogok vagyunk, mert olyan komfortérzetünk van, mint amilyet a városiak megtapasztalhatnak. A falunk összkomfortossá vált: kiépített víz- és szennyvíz hálózatunk van, vezetékes gázszolgáltatással is rendelkezünk. De Wi-Fi elérés és optikai kábel is szolgálja az itteniek életét, kényelmét. Emellett pedig útfelújítások is történtek nálunk. Ezekhez jöttek a ma átadott fejlesztések, melyek megvalósításához valamivel több mint 69 millió forintot nyertünk pályázatokon, amit hat millió forintnyi önerővel egészítettünk ki. Természetesen köszönjük azt a segítséget, amelyet a térségünk országgyűlési képviselőjétől kaptunk. 

Az ünnepi átadásokra Harasztifalura is érkezett a „megszólított”, azaz V. Németh Zsolt államtitkár is, aki egyértelműen sikertörténetnek nevezte a Magyar Falu Programot. 

- Úgy gondolom, hogy ez a település akár emblematikus helyszíne is lehetne ennek a programnak, mivel annyi fejlesztés valósult meg itt. Ha csak ránézünk a falu megújított főutcájára, avagy az újjávarázsolt templomra, iskolaépületre, akkor ezt igazolva is látjuk – mondta V. Németh Zsolt, aki szerint a pénteki napon átadott beruházások is hozzájárulhatnak a település megtartó erejéhez, ami lényegében a kormányzat talán legfontosabb célja volta az országos program megalkotásakor.

- A szándék és a terv Harasztifaluban beigazolódott. Lényegében azt itt megvalósult fejlesztések eszközök. A cél pedig az, hogy jó legyen itt élni. Azt pedig látjuk, hogy egyre többen szeretnének ilyen településeken lakni, azaz a rendszer működik – tette hozzá az Energiaügyi Minisztérium vízközmű-ágazatért felelős államtitkára.

Vámosné Marksz Mária polgármester búcsúzóul csak annyit jegyzett meg, hogy nem állnak meg, mennek tovább. Már készülnek a tervek az orvosi rendelő felújítására, bővítésére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában