Megéreztek

2024.04.29. 17:00

Megfigyelés: A gólyák szeretik Vas vármegyét, a körmendi és a váti üres fészkeket újra belakták

Polgár Patrícia

Az ikervári gólyák

"A vidéki ember számára különösen nagy jelentőséggel bírnak a gólyák, a településeken fészkelő madarakat egy kicsit mindenki a magáénak tekinti. A Magyar Madártani Egyesület (MME) Vas Megyei Helyi Csoportja is különösen nagy figyelmet fordít minden évben az itt fészkelő gólyákra – erről Kóta András, a helyi csoport titkárhelyettese számolt be.

Mint azt a Tömördi Madárvárta közösségi oldalán megosztott beszámolóból kiderül, a fehér gólyák költési eredményeinek nyomon követésének nagy hagyománya van vármegyénkben, az MME vasi csoportja különösen aktívan végzi a gyűrűs gólyák nyomon követését, évről évre mindig végigjárják azokat a fészkeket, ahol előző évben jelölt madár költött, hogy visszatért-e. Idén eddig 19 gyűrűs madarat láttak fészken, ebből 16 leolvasása sikerült teljes mértékben, három esetben pedig csak az ország derült ki. 

A beszámolóban Kóta András azt is leírja: 14 madár statisztikája alapján a nálunk költő gólyaszülők átlagéletkora 7,4 év (4 év a legfiatalabb, 14 év a legidősebb), kelési távolsága a költőhelytől 240 km (legközelebbi 30 km, legtávolabbi 481 km). A részben, vagy egészében leolvasott gyűrűk alapján Vas vármegyében két szlovák (Magyarlakon és Sorkifaludon), öt magyar (Vasegerszegen, Szombathelyen, Ikerváron, Káldon pedig kettő), négy cseh (Szemenyén, Vépen és Vashosszúfaluban), egy lengyel (Egyházashollóson), két német (Sárváron és Bozsokon), két horvát (Sárvár-Rábasömjénben és Nemeskeresztúron) és három szlovén (Bajánsenyén, Balogunyomban és Szombathelyen) eredetű madár kezdett költésbe. Érdekesség, hogy két fészken is (Bozsokon és Káldon) mindkét szülő gyűrűs.

A szakember kitér arra is, hogy 2023-ban a 186 vasi költőpár összesen 392 fiókát repített, idén pedig két új helyen, Körmenden és Váton is újra belakták a régóta üresen álló fészkeket a gólyák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában