Gyász

2024.04.10. 19:43

Meghalt Dancs István, a megyei nyugdíjas szövetség tiszteletbeli elnöke

Vaol.hu

Forrás: Pixabay

Szombathelyen született 1943-ban, és itt végezte el tanulmányait. Közgazdasági technikumban képesített tervező, könyvelő és statisztikus végzettséget szerzett.

Fiatal kora óta sportolt, már 16 évesen röplabdában volt NB I-es játékos. Jelentkezett az akkori Testnevelési Főiskolára, amit sikeresen el is végzett.

Répcelakon kezdett el tanítani. Pályafutása 1971 és 1985 között Szombathelyen a Földmérési és Élelmiszeripari Középiskolában, mint testnevelő tanár folytatódott. Majd a közgazdasági szakközépiskolában tanított, ahol később igazgatóhelyettes lett. A nyugdíjazását követően felkérték Szombathelyen, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban tanítani, amit öt éven keresztül látott el. Húsz éven át testnevelési szakfelügyelő volt. A megye diáksportjának szervezésével, irányításával negyven évig foglalkozott. Több évet töltött a Vas Megyei Diáksport Tanács élén.

Forrás: Vas Vármegye és Szombathely MJV  Nyugdíjas Szövetsége, Képviselete  Elnöksége

Számos kitüntetést kapott, például a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Kiváló dolgozója lett. A szakmai munkáért, valamint a diáksportban végzett tevékenységéért több városi, megyei és országos elismerést vehetett át, például Szombathely Sportjáért Életmű díjat.

2012-ben felkérték, vegyen részt a megyei nyugdíjas szövetség munkájában, ahol megválasztották elnöknek. Fontos, meghatározó vezetője lett a Szövetségnek. Jó kapcsolatot épített ki a városi önkormányzattal, a megyei közgyűlés vezetőivel és a Nyugdíjasok Országos Szövetségével. Kimagasló munkájáért megkapta a szombathelyi „Idősek az Idősekért” díjat. Áldozatos tevékenységét az országos szövetség díszoklevéllel és a Pro Seniore Díjjal ismerte el. Az utóbbi években tiszteletbeli elnökként dolgozott.

Boldog családi életet élt. Felesége is pedagógus volt, ma már nyugdíjas. Egy fiút és egy lányt neveltek fel. Hét unokájuk van.

Dancs István életét három nagy elkötelezettség kísérte végig: a család, a tanári hivatás és a sport. Emlékét megőrizzük.

Vas Vármegye és Szombathely MJV 

Nyugdíjas Szövetsége, Képviselete 

Elnöksége

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában