Egészséges időskor

2024.05.14. 13:24

A séta a legjobb orvosság – új tagokat vár a szombathelyi gyaloglóklub - fotók

A Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány és az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata toborzónapot hirdetett tegnap délelőtt a Haladás Sportkomplexumban. Az apropó: egy szombathelyi gyaloglóklub megalapítása szépkorúaknak.

Csabai Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

"A séta a legjobb orvosság" – hangzott el Hippokratésztől, akit az orvostudomány megalapítójának is tartanak. Már az ókori Görögországban is tudták, hogy ez a mozgásforma éveket tehet hozzá az életünkhöz. Ezek fényében jó hír, hogy tegnap az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata Szombathelyre érkezett és a helyi idősek bevonásával klubalapítást kezdeményezett a városban.

Kezdésként beszédet mondott Dr. László Győző, Szombathely alpolgármestere, majd Monspart Zsolt, az alapítvány kuratóriumi elnöke mutatta be az alapítvány és a klubhálózat tevékenységét. Kiemelte: a mozgás gyógyszer, a rendszeres sport akár 6 évvel is meghosszabbíthatja az ember életét. Az idősek nagy része elszeparáltan, társas kapcsolatok nélkül tölti a mindennapjait, ez ellen is kiváló gyógyír lehet a gyaloglóklubhoz történő csatlakozás, mivel a társaságban mozgás egy megtartó erő, könnyebben indulunk útnak, ha tudjuk, hogy várnak ránk.

A gyaloglóklubba alapvetően 55 év felettiek jelentkezését várják, tagjai heti rendszerességgel veszik majd nyakukba a várost és tesznek közösen az egészségükért. Mint elmondta a klubalapítás teljesen ingyenes, minimum három fő szükséges hozzá, ebből egy vezetőnek kell lennie. 

Őt dr. Amberger Erzsébet, nyugalmazott tisztifőorvos követte az előadók sorában, aki a gyaloglás életminőség-javító tényezőiről beszélt. Mint fogalmazott, számos kutatás bizonyította már a séta jótékony hatását időskorban: csökkenti a demencia és az Alzheimer-kór kockázatát. a zöldhályog kialakulásának esélyét és a II-es típusú cukorbetegség kockázatát. Kovács Krisztina az időskori mozgás speciális módszereit mutatta be, majd kerekasztal beszélgetéssel folytatódott a program. Gyakorlatban is kipróbálták az elhangzottakat, a nap végén egy közös gyaloglást tettek a Csónakázó-tó körül. Csatlakozni a szombathelyi gyaloglóklubhoz a www.mosa.hu oldalon keresztül lehet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában