Testvértelepülések a határ mentén

2024.05.15. 07:00

Amit elvett Trianon, az unió visszaadta - Három község elöljárói, lakói találkoztak Szalafőn

Három község elöljárói és polgárai találkoztak a magyar-szlovén Határkőparkban. Szlovák és magyar kórusok fellépése is színesítette a programot.

Gombos Kálmán

Három község elöljárói és polgárai találkoztak a magyar-szlovén Határkőparkban. Szlovák és magyar kórusok fellépése is színesítette a programot.

Forrás: VN

„Amit elvett Trianon, azt az Unió visszaadta” – ez volt a mottója a május 11-i összejövetelnek, amin a magyar Szalafő, a szlovén Hodos és a szlovák Nemeshodos polgármesterei és közösségei vettek részt. A mostani találkozó aktualitását a 20 évvel ezelőtti Európai Unióhoz való csatlakozás adta: mindhárom ország akkor, egyszerre lett tag. Helyszíne a Szalafő és Hodos közötti egykori határon található tisztás és kirándulóhely volt, amit egykor fegyveres katonák őriztek. Azóta a két település és azok lakói között élő, szoros és napi kapcsolat van. A szlovák vendégek immár nem csak Hodossal, hanem a magyar faluval is testvérközség lettek. Ezt a megállapodást is ezen a napon, a helyszínen írták alá a települések vezetői.

Lugosi Arnold, Szalafő első embere emlékeztetett: falujukat a szlovén községgel már a kétezres évek elején közúttal kötötték össze, megelőzve a schengeni megállapodást is. Hangsúlyozta, hogy egy nemzet, egy nyelv, egy tájegység, ami egybefonja az itt élőket. Felerősödtek a régi rokoni kapcsolatok és baráti közösségek is létrejöttek. Turisztikai, gazdasági, kulturális, egyházi és sportkapcsolatok is összekötik őket egymással: ezeket ápolják és fejlesztik még tovább. Mindezek alapja az összefogás és a barátság, valamint a közös együtt gondolkodás – mondta. Ezek a határ menti piknikek, találkozók is ezeket teremtik meg.

Tamasko Deniz, Hodos polgármestere elmondta: a Szalafővel régóta fennálló, hagyományosan jó kapcsolatot folytatják Nemeshodos bevonásával. Közös pályázatok, projektek voltak már korábban is, és terveznek hasonlókat a jövőben is. Véleménye szerint az Európai Uniót sokszor érik kritikák is, de örömteli, hogy a határok megszűntével egyszerűen találkozhat bárki a rokonaival, barátaival.

Balódi László, Nemeshodos polgármestere visszaemlékezett az immár harminc éve fennálló barátságra, amit a szlovén testvérközséggel ápolnak. Örömmel mondta el, hogy a közös munka inkább nevezhető családias, baráti, egymás tiszteletén alapuló együttműködésnek. Falunapok, községi rendezvények, nemzeti ünnepek közös ünneplése és más kulturális programok is összekötik őket.

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában