Életmentési alapok

2024.05.15. 18:38

„Az emberek szeretnének segíteni, csak nem tudják, hogyan kell” – Újraélesztés a gyakorlatban - fotók

Életmentési alapokat tanulhattunk a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Semmelweis Egyetem közös rendezvényén egy szombathelyi étterem előadótermében szerda délelőtt.

Csabai Bernadett

Fotó: Unger Tamás

Egészségre vállalkozunk! - ez a mottója a VOSZ egészségügyi tagozata által szervezett elsősegély és újraélesztési technikákat bemutató programnak. Az eseményen a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Orvostani Klinikájának orvosai és egészségügyi szakemberei vezették az oktatást, hogy minél több ember elsajátíthassa az életmentés alapjait.

- Ez egy elméleti és gyakorlati képzés elsősegély témában, főként a gyakorlati formára összpontosítva. A 4 órás program keretében gyakorolhatják az érdeklődők a kompressziót, a defibrillátor használatát és minden olyan szakmai tudást, ami segít abban, hogy valakit visszahozzunk az életbe – fogalmazott Glaser- Katona Zsuzsanna, a VOSZ női vállalkozási szekciójának társelnöke, az egyik szervező.

Megkérdeztük azt is, mit tapasztal, mennyire edukált a magyar társadalom a témában – Én úgy vélem, hogy nincs elég tudásunk, így egyfajta érzékenyítés céljából is kezdeményeztük a programot. Sokan csak a jogosítvány megszerzésénél kaptak elsősegély-oktatást, de nem biztos, hogy élő helyzetben oda mer lépni és tudja, pontosan mit kell csinálni. Itt azt szeretnénk megtanítani, hogy merjünk odalépni és mindezt szakszerűen és magabiztosan tegyük – tette hozzá.

A bemutatót tartó egészségügyi szakemberek a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Orvostani Klinika dolgozói: szakorvosok, mentősök, ápolók. - A klinikát támogató Integrált Betegellátásért Közhasznú Alapítványnál önkénteskedik a csapatunk, járjuk az országot ezzel a programmal, most vagyunk először Szombathelyen. Célunk, hogy laikusokkal megismertessük az újraélesztés és az elsősegélynyújtás szakszerű módját – emelte ki dr. Melicher Dóra a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Orvostani Klinika szakorvosa. Azt is hozzátette, nekik az a tapasztalatok, hogy az emberek rendkívül segítőkészek, megvan a segítő szándék ilyen helyzetekben, viszont félnek és tartanak ilyen helyzetben előre lépni és cselekedni és ennek az az oka, hogy nincs gyakorlatuk és életszerű tapasztalatuk - akár szimuláció útján - és nem tudják pontosan, hogyan lássanak hozzá – fogalmazott. 

A szakorvos szerint ehhez kell a határozottság, az azonnaliság, a magabiztosság és természetesen a szakszerű tudás. Azt tapasztalták, hogyha megmutatják az embereknek gyakorlatban, élmény szerűén és ki is próbálhatják szituációs gyakorlatokban és próbababákon, ez a magabiztosság kialakulhat. - Olyan szituációkat hoztunk, ami bármikor előfordulhat a buszon vagy a nagymamánkkal otthon is akár: ájulás, asztmás roham, szélütés, szívinfarktus, anafilaxiás sokk. A nap során eljátsszuk ezeket a szituációkat és megmutatjuk, hogyan kell kezelni őket – zárta gondolatait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában