Tánc

2024.05.19. 10:51

Dance Jam Kőszegen: Álomból szőtt előadás – Földesiné Németh Csilla közel száz tanítványa lépett színpadra az évadzáró gálán

A Dance Jam tánccsoport minden korosztálya színpadra lépett szombaton a hagyományos évadzáró gálán. Álomból szőtt – ezt a címet viselte az idei bemutató a Jurisics-vár lovagtermében.

Tóth Katalin

Rejtelmes világba kalauzolták a közönséget a táncosok bő másfél órán keresztül: az álmaik között kalandoztak. Egyszer volt, hol nem volt, egy icipici házikó – a kis mesét a Lencsilánnyal az ovisok adták elő. Utánuk felléptek az ötévesek: az édes álomba merültek el, majd sorban az 1., a 2. és a 3. osztályosok, az egyre kifinomultabb tánctechnikával dolgozó felső tagozatosok, valamint a középiskolások csupa álom témájú koreográfiával és versekkel. Mozdulataik nyomán megelevenedett egy nyári délután, a mindennapi örömök, a déjà vu érzés, egy barátság kezdete. Láttunk szorongató álmokat is, a bizonytalan útkeresést, táncost a sötétben, a nyárból az őszbe való átmenetet, végül a belső béke megtalálását. A műsort évek óta vezető Novák Edina kísérte a hallgatóságot egyik produkciótól a másikig.


Devecsery László költő-tanár, ahogy Földesiné Németh Csilla, a Dance Jam művészeti vezetője is Vasszilvágyról indult. A tanár úr két meglepetés-verssel is készült a gálára – Virág Zsuzsa tanárnő mondta el mindkettőt. Köztük ezt a sort: „S mi van az álmon túl? A megálmodott, mozdulatokba szőtt valóság.”
Básthy Béla polgármester köszöntőjében az egyik kőszegi belvárosi étterem újranyitása kapcsán vont párhuzamot. Úgy fogalmazott: a tánccsoport és műsora, mint egy igazán jó vendéglátóhely nem okoz meglepetést, ugyanakkor újabb és újabb meglepetéseket tartogat. Tudjuk, hogy mi vár ránk, de azt is, hogy átlényegülünk, találkozunk majd a szépséggel, a könnyedséggel és a minőséggel.
A nyolcadikos és középiskolás versenyző csoport táncolta el a műsor elején a címadó koreográfiát: hatalmas, áttetsző fehér fátyol-lepel hullámzott át a fejük felett. Ez a mozzanat ismétlődött meg az utolsó produkció után is, amikor minden táncos a színpadra állt. Művészeti vezetőjük, Csilla néni akkor úgy fogalmazott: „Ma véget ért a mese, de az álmunk tovább folytatódik.” Közel száz tanítványa lépett színpadra a hároméves Lénától a húszas éveiben járó Grétáig, akire már kollégaként tekint. Nagylányairól azt mondta, már nemcsak táncolnak, hanem történeteket mesélnek el, a gondolatait közvetítik. Végül minden tanítványának megköszönte, hogy együtt valósítják meg az álmokat az egymást inspiráló, alkotó közösségben. 
A gála napján Csonka Milán Dance Jam-táncosokról készült művészi fotóiból nyílt kiállítás a várban.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában