Vonat

2024.05.18. 12:01

Ötven év után újra él a Szombathely - Rum vasútvonal - Szentkirály állomás, Szentkirály állomás - a vágány mellett vigyázzanak!

A Szombathely - Rum vasútvonal megszűnésének 50. évfordulója alkalmából az egykori vonalat érintő településekkel összefogva több helyszínes, egész napos családi napot tartanak szombaton. Az első állomás Szentkirály volt - szeretetvendégséggel, légvárral, Bujtás Ervin dallamaival.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

A szomorkás idő sem vette kedvét a környéken élőknek, hogy kilátogassanak az egykori állomásépület helyét őrző emlékműhöz. Itt voltak az érintett települések polgármesterei is, és itt volt Fehér Csaba, az egykori állomásfőnök fia. - Újra itthon vagyok. Körülölel a múlt, peregnek az emlékek - fogalmazott. Felidézte, miként töltötte gyermekkorát a vasúti sínek szomszédságában. Azt mondja, sok szép emlék köti ide, de ezek közül is talán a legszebb az, amikor a büfében hallgatták végig, miként nyert a magyar futballválogatott az angolok ellen. - Keménységet, fegyelmet, határozottságot tanultam a múltban - húzta alá.  

Mint ismert, a Rum-Szombathely vasútvonal a megyei értéktár része. Az indoklásból kiderül: egykor kiemelkedő jelentőségű közlekedési útvonal volt a megyében. A vonal mellett élők számára egy időben kiemelkedő gazdasági és életminőség javító szerepe volt. 1984. december 8-án nyitották meg a MÁV 18.sz. egyvágányú vasúti mellékvonalát Rum és Szombathely között, azzal a szándékkal, hogy a jelentős helyi forgalom lebonyolítása mellett, a későbbiekben tovább épülhessen a vonal Türje, Zalaszentgrót és a Balaton felé. A tervből csak a Rumig tartó szakasz épült meg, és szállította az idáig más közlekedési eszközzel beutazó embereket és a helyieket, illetve a megtermelt árut évtizedekig. A rumi végállomáson épült a két mozdonyt is befogadni képes fűtőház, és a kút, ami a gőzmozdonyokat látta el vízzel. A vasútvonal 1974-es hirtelen megszüntetése után a vonalhoz tartozó építmények is romlásnak indultak. 

Rum önkormányzata a vasútvonal egykori végállomását emlékparkká alakította, a megmenthető épületeket és környezetüket felújítva, új kulturális, közösségi funkciót adott nekik. Az ipari emlékhelynek is tekinthető sajátos képet mutató fűtőház környezetében kialakított emlékpark, a község híres szülötte, Rumi Rajki István szobrász- művész fellelhető szobrait, esetenként azok újraöntött másolatait mutatja be. 
A 50. évforduló alkalmából dottó járja végig az egykori vasútvonalat. Vigyázat: minden állomáson megáll! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában