Összegzés

2024.01.08. 09:08

Megmozgatták a fiatalokat - Kevy Albert vasi értéktár bizottsági elnök az elmúlt év munkájáról

A Vas Vármegyei Értéktár Bizottság elmúlt évi munkájáról beszélgettünk Kevy Albert elnökkel.

Tóth Judit

Vas vármegyei érték lett a Peruska Mária-kegyhely is a horvátzsidányi erdőben

Fotó: Cseh Gábor

 A Vas Vármegyei Értéktár Bizottság tavaly négy alkalommal ülésezett: februárban, márciusban és októberben a vármegyeházán, júniusban Csöngén. Az elmúlt évben is számos érték került be a Vas Vármegyei Értéktárba, így a Vas vármegyei nyelvjárásváltozatok élő és felgyűjtött öröksége, a Boldogasszony Anyánk Vas vármegyei eredete – Lancsics Bonifác szerzői életútja, a Vas-hegy termőterülete, illetve a vaskeresztesi bor, Weöres Sándor szellemi öröksége, Gazdag Erzsi emlékezete, a Sárvári Gyógyfürdő, a vasi dödölle, a kalinkó, a hagyományos Vas vármegyei lakodalmas sütemény, az annunciáta nővérek szellemi öröksége, Békássy Ferenc emlékezete, Dukai-Takách Judit emlékezete, a herényi virágkertészet hagyománya és a Herényi Virágút, a horvátzsidányi Peruska Mária-kegyhely, a pápoci körtemplom, valamint a Váti Szentkút. A bizottság néhány esetben a felterjesztést elutasította vagy átgondolásra javasolta, így a Himfai Környezetvédelmi-tó, az őrségi vargányás hajdinaleves, az őrimagyarósdi vár, a Pinka folyó, a sudlica nevű szentpéterfai sütemény, a KisSomlyó, illetve a Szentgyörgyi Horváth család emlékezete 2023-ban nem lettek Vas vármegyei értékek. 

Kevy Albert, a vasi értéktár bizottság elnöke
Fotó: Szendi Péter

– Az Agrárminisztérium által kiírt Hungarikum pályázaton elnyert támogatást évről évre a tanulók körében meghirdetett vetélkedő szervezésére fordítjuk. A Feltárul az értéktár című vetélkedőprogram döntőjére tavaly január 24-én került sor a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában. Az általános iskolások közül a Győrvári Béri Balogh Ádám Általános Iskola csapata bizonyult a legjobbnak. A győrvári tanulók a győzelem után nagy sikerrel képviselték vármegyénket az országos döntőben is. A második helyet a Boldog Brenner János Általános Iskola és Gimnázium, míg a harmadikat a gencsapáti Gróf Apponyi Albert Általános Iskola csapata szerezte meg. 

A középiskolások közül az élen a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium tanulói végeztek, második lett a Boldog Brenner János Kollégium, harmadik pedig a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum – mondta Kevy Albert, majd azt is hozzátette: nagy büszkeség, hogy az általános iskolások Kárpát-medencei döntőjében elsők lettek a Győrvári Béri Balogh Ádám Általános Iskola tanulói a Vas vármegyei Kurucok gyöngyei nevű csapattal. A Vas Vármegyei Értéktár értékeinek népszerűsítését több kiemelt alkalom is szolgálta. Az értékár pavilonnal települt ki – a Hungarikum sátorral együtt – a győrvári Böllérfesztiválra. 

Áprilisban Vas vármegyét képviselve részt vettek a budapesti Országos Értéktár Konferencián, majd Vasváron a Hungarikumokkal a világ körül címmel tartottak fórumot. Az értéktár bizottság a szombathelyi Martineumban a vármegyei értékekről tartott előadást a Kalász-tábor résztvevőinek, emellett Táplánszentkereszten, a Magyar Házban megrendezett Értéknapon is szerepeltek. Nagy sikert hozott az Érték-kirakat eseménysora is, amit a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársaival közösen szerveztek meg. 

A Vas Vármegyei Értéktár 2023 című könyv népszerűsítésére is sor került, a kiadványt számos vasi településen bemutatták a közelmúltban. 

– A programok közül külön kiemelem a szeptemberi Vármegyei Értéknap-konferenciát, amelyet a plenáris rész értékalapú sokszínűsége és a fiatalokat is aktívan bevonó World Café életszerűsége tett átélhetővé, befogadhatóvá. A konferenciát követő hétvégi programok sora pedig megyei értékeink egy-egy emblematikus szeletére hívták fel példaértékűen a figyelmet, megmozdítva családokat, közösségeket a megyei értékek felfedezésére irányulóan – tette hozzá a bizottsági elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában