Pop up

2024.05.17. 17:10

Ehess, ihass, ölelhess, alhass - Derkovits-desszert a Szombathelyi Képtárban

Vacsorázzunk Derkovits Gyulával! címmel tett közzé felhívást a Szombathelyi Képtár – ez lett belőle.

Ölbei Lívia

Papp József-performansz a Szombathelyi Képtárban

Fotó: © Cseh Gábor

A csütörtöki megnyitón Cebula Anna, a képtár igazgatója mondott köszöntőt – és köszönetet az érdeklődésért a város neves szülötte, Derkovits Gyula születésének 130. évfordulójára megrendezett kiállítás iránt. A születésnapot és a kiállítást kísérő programok – például a tárlatvezetések – ugyancsak fölkeltették a közönség érdeklődését. 
Baki Orsolya képzőművész, a képtár munkatársa jegyzi ötletgazdaként azt a kifejezetten izgalmas, sokszínű csoportos kiállítást, amely Vacsorázzunk Derkovits Gyulával! felszólítással mintegy ráadásként, desszertként funkcionálhat a Derkovits-tárlat után. 

Halas változatok - pop up a Szombathelyi Képtárban
Fotó: © Cseh Gábor

A felhívásra harmincheten – amatőrök és profik, gyerekek, diákok és felnőttek – gondolták újra Derkovits nevezetes Halas csendéletét; amelynek mindhárom változatát fölsorakoztatta a születésnapi kiállítás. És ha a Halas csendéletek forrását, alkotói attitűdjét kutatva esztétikum és társadalmi töltet között választhatunk (vagy nem is kell választanunk), a Vacsorázzunk...-tárlaton elámulhatunk a variációk bőségén. (Az át/értelmezések száma végtelen, bár az át/értelmezésnek vannak határai, mondhatjuk Eco után.) Jutalomkönyvet kapott a 9 éves Császár Róza Haltál című munkájáért, a felnőttek között Cserpnyák Tímea Ezt nem esszük meg című hímzése (SZEÁ szelleme átlebeg).  

Május 26-áig nyitva tart a Vacsorázzunk Derkovits Gyulával! a képtárban
Fotó: © Cseh Gábor

Jutalomkönyvet kapott Papp József, a művészeti szakgimnázium diákjai is: a megnyitón lélegzetvisszafojtva néztük végig (ha lett volna légy, a nagy csöndben hallottuk volna a zümmögését), amint szépen, komótosan, elegánsan, akkurátusan eltüntet egy halas hamburgert,  megidézve Andy Warhol Eating című rövidfilmjét – egyúttal Derkovits Halas csendéletét is. (A háttérben ott mosolyog Farkas Imre tanár úr.) A performansz ezek után fölkerült a falra a többi alkotás közé: videó képében. Ehess, ihass, ölelhess, alhass, a mindenséggel mérd magad. A Vacsorázzunk Derkovits Gyulával!-tárlat május 26-áig nyitva tart.

Csend, élet. Papp József-performansz a megnyitón
Fotó: © Cseh Gábor

 

Töprengés
Fotó: © Cseh Gábor

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában