Hírek

2013.01.15. 14:00

Befejeződött az adósságrendezés Nicken

Nick - Már nem pénzügyi gondnok felügyeli Nick gazdálkodását. Befejeződött az évek óta húzódó adósságrendezési eljárás, a helyi önkormányzat tiszta lappal kezdheti meg az idei évet.

Simon Erzsébet

Hosszú évekig pénzügyi gondnok felügyelte az alig 530 lelkes falu gazdálkodását, mert a települést egy környezetkímélő beruházás csődbe juttatta. A Kis-Rába menti község minden bajának okozója az infrastruktúrát teljessé tevő szennyvízcsatorna és  -tisztító megépítése volt. Még az ezredforduló környékén határozott úgy az akkori képviselő-testület, hogy kiépítik a szennyvízhálózatot. Próbálkoztak sokféle módon, mígnem tudomásukra jutott, hogy két hazai alapítvány is foglalkozik csatornaberuházással. 2004-ben az egyiktől kapták a legolcsóbb ajánlatú víziközmű-építési konstrukciót. 2006-ra el is készült a csatornahálózat és a szennyvíztisztító, amely ily módon az önkormányzatnak nem került egy fillérjébe se, s a komfortosítást a lakók is megúszták csekély ráfordítással. A település adóssághalmaza pedig úgy keletkezett, hogy a csatornaépítéskor közterület-foglalási díjat fizetett a kivitelező az önkormányzatnak, a helyhatóság ennek áfáját visszaigényelte, ám az ügyletet az adóhatóság jogtalannak találta. A Vas Megyei Bíróság sem adott igazat a nickieknek: ítéletében több mint 90 millió forint adótartozást állapított meg. Ez ellen végül az önkormányzat nem adott be felülvizsgálati kérelmet, a következménye pedig az lett, hogy 2007 őszén pénzügyi gondnokot jelölt ki a bíróság a község gazdálkodásának felügyeletére. A hitelezők mintegy 92 millió forintra jelentettek be követelést.

 

Csorba József polgármester: Most már pályázhatunk. Támogatásokból szeretnénk fejleszteni  a falut. Fotó: Szendi Péter

 

- Korántsem voltak könnyű éveink - fogalmaz Csorba József polgármester, aki a 2010-es önkormányzati választások óta áll a falu élén. - Nem volt túl sok értékesíthető vagyontárgya a településnek, amiket meg kijelölt eladásra a pénzügyi gondnok, sokáig nem keltek el. Az utolsót, a több éve bezárt  általános iskola épületét a konyhával 2011-ben tudta megvásárolni hitelből a helyi Fergeteg Néptánccsoportot működtető civil szervezet.

A polgármester azt mondja, az összes vagyontárgy eladásából mintegy tízmillió forinthoz jutottak, ezt a pénzügyi gondnok a szabályok szerint felosztotta a hitelezők között. Az adósságrendezési eljárás tavaly zárult le, ezt követően a község úgynevezett önhiki-t is igényelt, amelyet ugyancsak a tartozásokra fordítottak.

 

Szent Anna templom és a könyezete az elmúlt években alapítványi segítséggel újulhatott meg. Fotó: Szendi Péter

 

- Négy-öt éves hátrányban vagyunk a fejlesztéseket illetően, mert nem tudtunk pályázni - hallottuk a polgármestertől -, de végre az idei évet már tiszta lappal kezdhetjük. Igaz, az elmúlt időszak azért nem volt teljesen hiábavaló: a civil szervezeteinknek, az alapítványunknak pályázatok révén sikerült néhány felújításra támogatást szerezni. A falufejlesztés tekintetében a továbbiakban is leginkább a pályázati forrásokra számítunk. Szeretnénk egységes faluközpontot kialakítani, rendezni a temetőt járdákat, utakat felújítani, a komfortérzetet javítani. A hosszútávú tervek között pedig telekialakítás is szerepel.

A polgármester hozzátette: a törvényi változások következtében valószínűleg a továbbiakban is Répcelakhoz társulnak, ahol eddig is intézték a közigazgatási ügyeiket.

Csorba József némi szomorúsággal jegyezte meg: azon kormánydöntés, miszerint az állam átvállalja a települések adósságát, azután született, hogy lezárult a község adósságrendezési eljárása. Így Nick kiesik abból a körből, amelyhez tartozó települések központi segítséggel megszabadulnak a hiteleiktől.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!