Hírek

2013.08.27. 16:00

Ha támad az eb

Egy megtörtént eset alapján vetődött fel a kérdés: mit tehet a kutyaharapás áldozata, ha a gazdi az eset után az ebbel együtt eltűnik?

Varga Krisztina

Dr. Nagy Éva közel húszéves családorvosi praxisa alatt nem találkozott még ilyen esettel, amikor a sérülést okozó kutya gazdája megtagadta volna az állat oltási igazolványának bemutatását. Így, most lehet, hogy az áldozat ok nélkül teszi ki magát a veszettség elleni oltás sorozat procedúrájának.

Stánitz Éva megyei tisztifőorvos sem találkozott még ilyen esettel, ám úgy látja, sajnos nemigen akad olyan hatóság, amely hasonló esetben le tudná venni a felelősséget az áldozat válláról.

- Bármilyen sokk is éri, a megsérült embernek, vagy kísérőjének mindjárt a baleset után ajánlott gondoskodnia szemtanúról, a tulajdonos azonosításáról. A helyszínen, a lakás közelében a kutyatulajdonosok nagy valószínűséggel ismerik egymást. Ha ez elmarad, utólag már rettentő nehéz azonosítani az "elkövetőt" .

Dr. Peresztegi Attila állatorvos egy kis pácienst vizsgál. Neki az oltás, a chipbehelyezés a dolga (Fotó: Szendi Péter)

 

A kutyaharapást elszenvedő személy az orvosi ellátás során - ha ez szükséges - tetanuszt kap, és amennyiben az állat be nem fogható (kóbor) kutya volt, öt alkalommal beadandó veszettség elleni szérumra jogosult. Ha a kutya ismert, de nincs beoltva, tizennégy napon át figyelik, hogy nem fertőzött-e.

A sérültnek csak indokolt esetben adják be a szérumot, amit gazdasági okok és az oltással járó kellemetlenségek is indokolnak. A tisztiorvos szerint megyénkben hosszú évek óta nem azonosítottak veszett állatot, ami nagyban köszönhető a rókák immunizálásának. Ennek ellenére a veszettség jelen levő betegség, kóbor állat bármikor behurcolhatja a városba, és az ember számára végzetes kimenetelű.

A szombathelyi önkormányzat rendelete értelmében a közterület-felügyeletnek csak arra az esetre van helyszíni bírságolási jogköre, ha az ebtartó póráz nélkül viszi ki a kutyáját közterületre. Erre is csak tettenérés esetén.

Talán felesleges is levonni a tanulságot: aki városban kutyát sétáltat, az vállalja a felelősséget mindenért, amit kedvence az út során elkövet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!