Kultúra

2016.02.21. 09:09

Másfél óra romantika

SZOMBATHELY - Péntek este a talán legnépszerűbb Csajkovszkij-szerzemény, a B-moll zongoraverseny csendült fel a Bartók Teremben. Akkorra volt az érdeklődés, hogy pótszékeket is be kellett állítani.

Peltzer Géza

Kiss Márton szombathelyi születésű 24 éves zongoraművész fellépése ma már eseménynek számít szülővárosában. A fiatal művész Grazban végezte/végzi tanulmányait, de nem hanyagolja el magyarországi fellépéseit sem: azt tervezi, hogy minden magyar településen ad majd koncertet. A gigantikus terv megvalósításába már bele is kezdett, a pénteki koncert azonban egy másik történet: az egyik legismertebb romantikus zongoraversenyt játszotta.

Kiss Márton a Bartók Teremben adott koncertet, ráadást követeltek Fotó: Garas Kálmán

Óriási volt az érdeklődés: az ülőhelyek mind megteltek, a dolgozóknak pótszékeket kellett behozniuk (a lépcsőn mégsem való üldögélni egy elegáns koncertteremben - noha erre is lett volna igény). Kísért a Savaria Szimfonikus Zenekar, vezényelt Mark Stringer. A mű az első pillanattól hitelesen szólt, a zenekar alázattal kísért.

Még egy dolog azonnal kiderült: Marci maga is ízig-vérig romantikus alkat. Nála a fortissimo az fortissimo, a piano pedig piano, annyira, hogy a billentyűk kopogása hangosabb volt, mint maga a húr zengése. Az, hogy kívülről játszotta a darabot, ezen a szinten már természetes, amit ő nem egyszerűen tolmácsolt: egyes részeknél kamaszos bátorsággal nyúlt a mester által kőbe vésett darabhoz. Majd visszatért ahhoz a dagályos, érzelemdús hangvételhez, ami a romantikára jellemző. A siker frenetikus volt - annyira, hogy a közönség ráadást követelt. A koncert második felében a zenekar Bruckner IV. Szimfóniáját játszotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!