Kultúra

2016.09.06. 15:40

Sikeres és híres: egy ifjú Márton Szombathelyről

Szombathely - Az ifjú szombathelyi zongoraművész, Kiss Márton sorra gyűjti be sikereit. Egy kiemelkedő bécsi versenyszereplés után újabb izgalom van a láthatáron.

Vas Népe

A Bécsben nyolcadik alkalommal megrendezett Nemzetközi Rosario Marciano Zongoraversenyről Kiss Márton az előkelő 2. helyen végzett. A díj óriási elismerés.

A verseny nemzetközi mezőnyében csaknem 80 fiatal muzsikus indult három különböző kategóriában, Kiss Márton az Alink-Argerich Foundation által támogatott három fordulós, jelentős megmérettetésen érte el kiemelkedően szép eredményét. Itt közel harminc indulóból tizenketten kerültek a középdöntőbe, aztán négyen a döntőbe: a véghajrában az összes versenyző 50 perces koncertet adott.

A nemzetközi (magyar, amerikai, lengyel, japán, koreai és olasz professzorokból álló) zsűri Kiss Mártont sorolta a második helyre, hangsúlyozva képességeit és tudását.

Kiss Márton zongoraművész éppen szülővárosában játszik Fotó: Garas Kálmán

De ez még nem minden. Alig ért véget a bécsi verseny, újabb izgalom van a láthatáron. Ez persze nem jelent újdonságot Kiss Mártonnak, aki már korábban elnyerte az Ifjúsági Príma Díjat Vas megyében, de megkapta a Kis Sándor Művészeti Díjat is.

Amit érdemes tudni róla: szülei is zenészek - édesapja, Kiss Barna a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója - hatéves korában kezdett el zongorázni. Ő választotta a hangszerét (ezzel nem a szülők nyomkodaiba lépett). Kilenc éves korától rendszeres versenyrésztvevő. Több nemzetközi versenyen is dobogós helyen végzett, rendszeresen tesz eleget külföldi koncertmeghívásoknak. 2006-ban Csehországban a 40. Nemzetközi Zongoraversenyen első helyet, 2009-ben Udine-ben második helyezést ért el, 2012-ben megnyerte a Forum Hungaricum ösztöndíjversenyét. És most itt van a bécsi második helyezés. Emlékezetes, hogy 2014 februárjában Vásáry Tamás vezényletével, kéthetes beugrással adta elő Beethoven c-moll zongoraversenyét. Vásáry Tamás már akkor nagy elismeréssel nyilatkozott Marci zongorajátékáról, kiemelve, hogy a mai fiatal zongoristák közül nagyon kevesen tudnak Mozartot, Beethovent jól előadni .

Márton 2014-ben kitűnő minősítéssel diplomázott a grazi Zeneművészeti Egyetemen, ahol a következő tanévtől mesterszakon folytatta tanulmányait. 2016-ban felvételt nyert a párizsi Schola Cantorumba, Franciaország egyik legpatinásabb zenei főiskolájára.

Minden évben ad jótékonysági hangversenyeket: minden magyarországi településre szeretné elvinni a komolyzenét. Ezért indította el Zene mindenkinek című koncertsorozatát.

Jelenleg Magyarországon, Ausztriában és Olaszországban koncertezik rendszeresen, külföldi tanulmányai mellett sosem feledkezik el szülővárosáról, ahol rendszeres támogatója a kórház gyermekosztályának.

Nem csoda, hogy fölfigyelt rá az éppen tizedik születésnapját ünneplő Új Európa Alapítvány is. Ahogy maga Marci is hírül adta: Az idén 10 éves az Új Európa Alapítvány, a születésnap alkalmából 5 ifjú tehetség kapja meg a művészeti kategóriában a jubileum arca és a tehetség nagykövete kitüntető címeket. A több száz eddigi nyertesből kiválasztottak 20 főt, akik között én is ott vagyok.

Kiss Márton tehát egyre nagyobb, a szó legszebb értelmében. Öregbíti a város, sőt az ország hírnevét. De hát nomen est omen, pozitív értelemben is: a fiatal zongoraművész Szombathely híres szülöttének, Szent Mártonnak a nevét viseli. Ha bárki bármikor kimondja, hogy Szombathely, jusson eszébe Márton is, szokta mondani a város polgármestere. És viszont: ha kimondja, hogy Márton, gondoljon Szombathelyre.

A viszony Kiss Márton esetében ugyancsak egyre inkább, egyre szélesebb körben működik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!