Közel-keleti konfliktus

2024.05.19. 09:09

Az izraeli csapatok megölték a gázai polgári hírszerzés parancsnokát

Az izraeli–palesztin háború 226. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Túlélők után kutatnak palesztinok a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeirat menekülttábort ért izraeli légicsapás után 2024. május 14-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

Az izraeli csapatok megölték a gázai polgári hírszerzés parancsnokát

Az izraeli csapatok megölték a gázai polgári hírszerzés parancsnokát az övezet középső részén, Dir al-Balahban vasárnap.

Palesztin jelentések szerint Dir al-Balahban dróntámadással kivégezték az övezet polgári hírszerző rendszerének parancsnokát, Zahar Hamed Alkolit, és egy társát.

Egy másik, az iszlamista Hamász terrorszervezet felügyelte gázai egészségügyi hatóság által közölt jelentés szerint az övezet közepén fekvő Nuszeirat menekülttáborban életét vesztette legkevesebb 24 palesztin egy lakóépület felrobbantásánál. Az izraeli katonai szóvivő bejelentette, hogy kivizsgálják az állítást.

A Gázai övezet északi része mentőszolgálatának szóvivője szerint több száz holttestet emeltek ki épületek romjai közül, miután az izraeli hadsereg (IDF) az elmúlt hetekben hadműveletet hajtott végre az övezet északi részén fekvő Dzsabaliában, melyben közlése szerint megsemmisítettek több mint háromszáz épületet.

Az IDF közleménye szerint vasárnap megölték célzott légicsapással a járműjével közlekedő Azmi Abu-Dakkát, egy magas rangú Hamász-tisztségviselőt, aki a szervezet fegyver- és pénzellátásáért felelt.

Az izraeli erők az utóbbi napokban több tucat célpontot támadtak az övezetben, eltalálták többek közt a Hamász két alacsonyabb szintű parancsnokát, akik a Rafahban működő izraeli egységek megtámadására készültek.

Vasárnap is megszólalt a légvédelmi riasztás a Gáza szomszédságában fekvő izraeli Szderót városban és környékén, miután rakétákat lőttek irányukba az övezetből. 

A város önkormányzata bejelentette, hogy a Vaskupola légvédelmi rendszer elfogott egy lövedéket, személyi sérülés vagy anyagi kár nem keletkezett.

A szaúdi trónörökös amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval egyeztetett

A Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok közötti stratégiai megállapodás tervezetéről és Izrael gázai háborújáról egyeztetett a szaúdi trónörökös, Mohamed bin Szalmán és Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója – jelentette vasárnap a szaúdi állami hírügynökség.

A tájékoztatás szerint a szaúdi Dahrán városban tartott találkozón a felek megvitatták a két ország közötti stratégiai megállapodás "majdnem végleges" változatát.

Ezek a megállapodások fontos részét képezik Washington azon erőfeszítéseinek, hogy Rijád ismerje el Izrael államot, az erőfeszítéseket azonban beárnyékolja a gázai háborúi.  

A közlemény szerint a két fél megvitatta "a palesztin kérdésben mindkét fél által végzett munkát is, hogy hiteles utat találjanak a kétállami megoldás felé, amely megfelel a palesztin nép törekvéseinek és törvényes jogainak".  

A megbeszéléseken szó esett "a gázai helyzetről, valamint a háború befejezésének szükségességéről és a humanitárius segélyek bejutásának megkönnyítéséről" az Izrael és a Hamász közötti több mint hét hónapja tartó háborúban ostromlott és feldúlt palesztin területre.  

A Fehér Ház szóvivője pénteken közölte, hogy Sullivan szaúd-arábiai megbeszéléseinek középpontjában "kétoldalú és regionális kérdések, köztük a gázai háború", valamint "a térségben a tartós béke és biztonság megteremtésére tett erőfeszítések" állnak.

 Az Izrael és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok normalizálása, a más arab országokkal kötött megállapodások mintájára, Joe Biden amerikai elnök egyik fő diplomáciai célkitűzése.

Cserébe 

Szaúd-Arábia megerősített biztonsági kapcsolatot követel Washingtonnal, a királyság legfontosabb biztonsági partnerével, amely kijelentette, hogy kész ezt felajánlani, de egyúttal egy palesztin állam létrehozását is kéri, amit Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem akar. 

Rijád tárgyalásokat folytat a polgári nukleáris program fejlesztéséhez nyújtott támogatásról is.

Jake Sullivan a Fehér Ház tájékoztatása szerint még a nap folyamán Izraelbe utazik, hogy a háborúról tárgyaljon.

Újabb két izraeli katona esett el a Gázai övezetben szombaton 

A két húszéves katona Rafahtól keletre, 

egy pokolgép felrobbanásakor vesztette életét. Az incidensben három másik katona súlyosan megsebesült. A háború kezdete óta az IDF 630 katonája esett el, körülük 282 a Gázai övezetben

 – közölte az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap.

Az ENSZ palesztin segélyszervezete, az UNRWA főbiztosa azt jelentette, hogy közel nyolcszázezer palesztin, az ott tartózkodók mintegy fele hagyta el a Gázai övezet déli csücskében fekvő Rafahot.

Hamis az az állítás, hogy a gázai lakosok biztonságos vagy humanitárius helyekre költözhetnek. Nincsenek biztonságos helyek Gázában

– közölte a szervezetet vezető Philippe Lazzarini.

Szombat este az IDF tudatta, hogy a katonák rábukkantak az 53 éves Ron Benjamin holttestére, aki kerékpártúrára indult október 7-én Gáza szomszédságában, amikor a Hamász iszlamista terrorszervezet megindította támadását Izrael ellen. Ő a negyedik holtan talált túsz az övezetben.

Szombat este Izrael-szerte tömegtüntetéseket rendeztek, amelyeken a túszok kiszabadítását és előrehozott választásokat követeltek. Tel-Avivban felszólalt Jaír Lapid, a parlamenti ellenzék vezére, és a kormány elhagyására szólította fel Beni Ganzot és Gadi Ejzenkotot.

 Előzőleg Ganz televíziós nyilatkozatában ultimátumot adott Benjamin Netanjahu kormányfőnek, miszerint ha június 8-ig nem hozza nyilvánosságra a gázai háborút követő rendezési terveit, akkor kilép a kabinetből.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában