Segítségnyújtás

2024.05.21. 22:59

Újabb villámárvizek Afganisztánban: az Ökumenikus Segélyszervezet ismét adományt gyűjt

A szervezet már megkezdte az áradásokban mindenüket elvesztett emberek megsegítését a legsúlyosabban érintett Baghlanban, valamint felméréseket végez a napokban Faryab tartományt sújtó újabb villámárvizek károsultjait megsegítő segélyakciók előkészítésére.

Több száz ember halálát, sokezer család otthonának megsemmisülését és megrongálódását okozták az Afganisztánban pusztító villámárvizek

Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet

Több száz ember halálát, sokezer család otthonának megsemmisülését és megrongálódását okozták az Afganisztánban pusztító villámárvizek. Az Ökumenikus Segélyszervezet már megkezdte az áradásokban mindenüket elvesztett emberek megsegítését a legsúlyosabban érintett Baghlanban, valamint felméréseket végez a napokban Faryab tartományt sújtó újabb villámárvizek károsultjait megsegítő segélyakciók előkészítésére. Az egyre súlyosabb helyzet okán a Segélyszervezet felhívja adományozóit, hogy csatlakozzanak az árvízkárosultakat megsegítő akciókhoz és támogassák a segítségnyújtást a www.segelyszervezet.hu oldalon keresztül.

A legnagyobb személyi és anyagi károkat elszenvedő Baghlan tartományban a villámárvizek levonulását követően a Segélyszervezet felméréseket végzett a leginkább érintett családok felkutatására, és területi irodát nyitott segélyprogramjának lebonyolításának érdekében. Az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF) való együttműködésben az első 724 árvízkárosult család készpénzes segítségnyújtásban részesült, további 2.276 család pedig az elkövetkező napokban számíthat a túléléshez elengedhetetlen segítség megérkezésére. A készpénzes segítségnyújtás lehetővé teszi, hogy a károsultak az egyéni szükségleteik alapján tudják a legfontosabb dolgokat beszerezni.

Május 10-én és 11-én Afganisztán északi és északkeleti tartományaiban, egy hétre rá pedig Faryab és Ghor tartományokban pusztítottak árvizek. A természeti katasztrófák sorozata a Segélyszervezet területi irodájának közlése alapján csak Baghlan két legsúlyosabban érintett kerületében több mint 100, Faryab tartományban pedig legalább 84 ember halálát okozta. Míg Baghlan tartományban már elkezdődött a segítségnyújtás, Faryab tartományban több nemzetközi szervezettel együttműködve zajlik a károk és a károsultak felmérése. A Segélyszervezet hosszú távú céljaihoz illeszkedően azon is dolgozik, hogy a közvetlen katasztrófahelyzet megszűnését követően is rendszeresen támogassa a mindenüket elvesztett embereket és részt vegyen az újjáépítési programokban.

A Segélyszervezet felhívja adományozóit, hogy amennyiben támogatnák az afganisztáni villámárvizek túlélőit, úgy a www.segelyszervezet.hu oldalon bankkártyával, vagy átutalással a 11705008-20464565-ös számlaszámon “Afganisztán” megjelöléssel csatlakozzanak a katasztrófa károsultjait megsegítő segélyprogramhoz.

Mint ismeretes, a Segélyszervezet 2001 óta dolgozik Afganisztánban. Ezen időszak alatt az ország 10 tartományában közvetlenül támogatott több mint másfél millió embert, nemzetközi partnerszervezetek, ENSZ szervezetek támogatása mellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Hungary Helps Ügynökség együttműködésével megvalósult humanitárius és fejlesztési programok keretében. A Segélyszervezet 2024 folyamán a most induló árvízi segélyprogramja mellett az ENSZ Világélelmezési Programjával (WFP) együttműködve Faryab tartományban 24905 háztartás (170 ezer fő) részére biztosít élelmiszert (búzaliszt, étolaj, hüvelyesek, só, étrendkiegészítő speciális élelmiszerek: Plumpy Doz, WSB) és készpénz alapú támogatást havi rendszerességgel, illetve több ezer kedvezményezett családot bevonva vidékfejlesztési és közösségi munkákat szervez, például öntözőcsatorna-tisztítás, gátak építése és karbantartása, erdősítés, mellékutak javítása, víztározók javítása, középületek takarítása, öntözőcsatornák építése, kertek és parkok karbantartása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában