Hirdetés

2018.11.05. 15:10

Favágók a ház körül

Nincs is annál romantikusabb a téli estéken, amikor a kandallóban ropogó tűz előtt összebújva forralt borozunk. Csakhogy ezt az élményt elő is kell készíteni, ami nem is olyan könnyű feladat.

Persze a legnehezebb része nem a forralt bor (vagy bármilyen más, kedvünkre való ital) elkészítése, hanem konkrétan az a bizonyos kandallóban ropogó tűz megvalósítása. Mert ahhoz a tűzhöz fahasábok kellenek, amit valakinek fel kell aprítania megfelelő méretűre. Ahhoz pedig eszközök kellenek, például balta vagy fejsze.

Balta vagy fejsze: mi a különbség?

Először is, nélkülük elég nehéz fát hasogatni vagy aprítani. A hiedelemmel ellentétben nem is kell szuper kigyúrt, favágó férfinak (vagy nőnek) lennünk ahhoz, hogy a műveletet véghez vigyük, hanem egy jó minőségű eszköz és megfelelő technika kell hozzá. Így lesz hatékony a munka.

Másodszor pedig a rövid válasz az, hogy a nagyobb rönkök darabolásához hasító fejsze kell, a kisebb, aprólékosabb hasogatáshoz vagy aprításhoz pedig baltára lesz szükségünk. Ezért elképzelhető, hogy éppenséggel mind a kettő kellhet majd a munka során, ez a rendelkezésünkre álló fa méretétől függ. A primanet.hu oldalon mindenféle méretben és megbízható, magas minőségű darabokból választhatjuk ki a nekünk legmegfelelőbbet.

 

Mikor vesszük még hasznukat?

Nélkülözhetetlen az éles balta és a fejsze, ha a tűzifa előkészítéséről van szó, de más esetekben is szükségünk lehet rájuk a ház körül. Például a konyhában is használhatjuk, ugyanis létezik kifejezetten konyhabalta, amely elsősorban a csontok, csontos húsok darabolásakor jön igazán jól. Ha kempingezni megyünk és tüzet rakunk, elengedhetetlen lesz egy túra balta a felszerelésből.

Emellett a kiskertben, gyümölcsösben is hasznunkra lehet. A gallyakat, letört ágakat feldolgozhatjuk vele, a zöldhulladék praktikus tárolásának előkészítésében is segíthet. Úgy is mondhatjuk, ha bármilyen fa vagy fa alapanyag van a ház körül, ott bizony kelleni fognak az eszközök.

A baltákról és fejszékről még fontos tudni, hogy a nyelük többféle anyagból készülhet: lehet fa, nylon vagy épp üvegszálas is. A minőségi balta és fejsze ergonómikus kialakítású, edzett acélból készül és rozsdamentes. Érdemes beszereznünk egy élezőt is, amivel időről-időre karban tarthatjuk eszközünket.

A karácsonyfa testreszabása

Közeledik a karácsony, és ha úgy döntünk, hogy vágott fenyőfát választunk karácsonyfának, akkor minden bizonnyal a karácsonyfa talpba való illesztéskor tesszük össze majd a két kezünket, hogy nem a barkácsboltba kell rohannunk, hanem elővesszük a kis baltát és méretre igazítjuk a fát. Eggyel kevesebb ok a stresszelésre az ünnepre való hangolódás közben!

+1 tipp

Manapság még mindig menő a favágó stílus a férfiak körében. Kockás ing, farmer, szakáll, hosszú hajúaknál férfikonty és egy balta vagy hasító fejsze a kézbe, és már készülhet is a fotó!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában