Új modellek is jöhetnek

2018.03.21. 16:34

5 milliárdos fejlesztést hajt végre a Magyar Suzuki

A cég 5,3 milliárd forint értékű kutatás-fejlesztési programot hajt végre piacképes, új személygépkocsi prototípusok és gazdaságos gyártási technológiák kifejlesztésére.

A projekt 2,596 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesül a Széchenyi 2020 program forrásaiból – hangzott el a közös sajtótájékoztatón Budapesten.

Josinobu Abe, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a projekt zárásával az esztergomi gyár 2020-ra várhatóan okosgyárként meghatározó szereplője lesz az európai és a magyar autógyártásnak. A Suzuki 2015-2020 között egyébként húsz új modellt mutat be világszerte.

Monszpart Zsolt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese kiemelte, hogy a projektet a Suzuki Magyarországon hajtja végre a Strukturális Alapok Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretéből.

A pályázati konstrukció, amelyben a Suzuki és konzorciumi partnereinek projektje elindult, az ipari szereplők, kutatóhelyek és felsőoktatási intézmények közötti együttműködést ösztönző innovációs politika eredménye. A GINOP támogatásával, 97 ipari és kutatóhelyi együttműködésben megvalósuló projekt összesen 96,4 milliárd forint forrást nyert el.

A 2016-ban indult, négyéves projektről Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta: a cél jó minőségű, versenyképes, magas szintű szolgáltatásokat nyújtó, kis környezetterhelésű, biztonságos járművek kifejlesztése, amelyeknél a felhasznált anyagokat 95 százalékig újrahasznosítják, így hozzájárulnak a gyártási folyamatok hatékonyságának fokozásához is.

A projekt megvalósításával kialakul egy együttműködő partneri hálózat is, megteremtve az intelligens gyártási rendszert. A konzorciumban a Suzuki mellett részt vesz a PEMŰ Műanyagipari Zrt., a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem.

A Magyar Suzuki Zrt. 2017-ben több mint 175 ezer gépkocsit gyártott. A márka az új autók magyarországi piacán tavaly 13,4 százalékos részesedéssel rendelkezett és 15 161 autót adott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!