Olimpia 2020

2021.07.24. 20:38

Szilágyi Áron: A feleségemnek mindig igaza van

Soha senki sem nyert még három olimpiai aranyat férfi kardvívásban – szombatig. Már van egy ilyen klasszis, úgy hívják: Szilágyi Áron.

Szilágyi Áron alig találta a szavakat újabb címvédését követően

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Mirkó István

– Valaki azt mondta a győzelme utáni percekben, hogy hős született Tokióban, de Boczkó Gábor, a Magyar Vívószövetség sportigazgatója, korábbi olimpiai ezüstérmes párbajtőröző kijavította ezt, szerinte nem hős, hanem legenda született.

– Még szoknom kell ezeket a jelzőket, nem is szeretném egyelőre, ha ezek zúdulnának rám. Most még csak annyit érzek, hogy aranyérmes vagyok, kezdem azt is felfogni, hogy olimpiai bajnok vagyok, azt pedig, hogy ráadásul háromszoros, a jövőben valahogy feldolgozom. Még nem hiszem el, sőt, kimondani sem merem, mit értem el Tokióban.

– Úgy nyerte meg a harmadik olimpiai aranyát, mint amilyennek természetesnek vesszük, hogy reggel felkel a nap – Szilágyi Áron felmegy a pástra, és győz.

– Legalábbis az olimpiákon, mert azért más világversenyek kapcsán nem ez a jellemző.

– A nap elején érezte, hogy megvan ez az érzés?

– Nem foglalkoztam semmivel, ami belső érzés. Persze, reggel izgultam, volt bennem versenydrukk, hiszen ez egy olimpia, ám ahogy megérkeztem a terembe, és megittam a kávémat, tudtam, onnantól csak az ellenfelekre kell koncentrálnom.

– De ugye tudja, hogy kicsit elrontotta ezt a harmadik döntőjét?

– Igen, már figyelmeztettek rá: nem 15–8-ra nyertem, mint Londonban és Rióban, hanem 15–7-re. Istenem, így alakult, ez legyen a legnagyobb bajom.

– A nap folyamán végig nyugodtnak tűnt, egyetlen egyszer látszott önön a bizonytalanság, mégpedig az eredményhirdetés végén, amikor nem tudta, merre kell lemenni a pódiumról.

– Én tudtam, mert elmondták előre, hogy merre kell mennünk, azt nem tudtam, hogy nem szólnak majd, mikor indulhatunk. Szeretem az ilyen jeleneteket, mert elveszik az ember figyelmét – a protokollhoz tartozó kötelezettségeink, mint például az interjúk, vagy éppen a doppingellenőrzés segítenek abban, hogy az ember meg tudjon nyugodni, mert egyszerűen nem lehet euforikus állapotban létezni néhány percnél tovább.

– Most már elárulhatja: mikor érezte legbelül, hogy ez megvan, hogy senki más nem nyerhet Tokióban, csak Szilágyi Áron?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!