Acsád

2015.12.26. 12:08

Nemcsak a mindennapi gondoskodást kapják meg, hanem azt is, hogy az ünnep ünnep legyen

Acsád - Már hosszú évek óta hagyomány, hogy az acsádi szociális otthonban a karácsony előtti hetekben-napokban Vas megyei művészek, amatőr együttesek adnak műsort. A lakók életét ezek az események megszépítik, mozgalmassá teszik.

Hege Judith

Több tízezer ember él idősotthonokban Magyarországon - egyrészt, mert felügyeletük csak így oldható meg, másrészt, hogy közösségben élhessék le életük hátra lévő részét. Ezek az idős, nehezen kommunikáló, sokszor magányos vagy mozgáskorlátozott emberek gyakran szívszorongva várják az év legnagyobb ünnepét, aminek az az oka, hogy ismét nem a korábban megszokott családi kötelékben töltik el majd ezeket a napokat. A látszat azonban csalóka, mert ezek az emberek gyakran sokkal jobb helyzetben vannak, mint hasonló korú és helyzetű sorstársaik: hiszen közösségben vannak, figyelnek rájuk - sokukat meg is látogatják a rokonok karácsonykor -, kulturális műsorokat szerveznek számukra. Sokan közülük már megértették, elfogadták, hogy jobb helyen vannak egy idősotthonban, mint magányosan - bármennyire is ellenezték korábban, hogy itt helyezzék el őket.

Acsádon nemcsak a mindennapi gondoskodást kapják meg lakók, hanem arról is gondoskodnak, hogy az ünnep ünnep legyen. Hosszú évek óta helyi amatőrök, ismert művészek adnak itt műsort karácsony előtt, hogy a lakók számára néhány szép percet varázsoljanak, felidézzék a régi karácsonyokat. Idén is tucatnyi kulturális műsort rendeztek az otthon nagytermében a lakók számára, egyik sem okozott csalódást.

Hanzsér Imre öt éve lakik az idősotthonban, sikerült beilleszkednie  (Fotó: Hege Judith)

Héra Károly intézményvezető szokta mondani: egy ilyen műsor többet jelent, mint egy marék gyógyszer. Karácsony előtt felléptek a Bartók Béla Zeneiskola növendékei, a Kőrösi Óvoda, a Hetyei Daloskör, Vili és zenekara, a váti iskola madrigálkórusa, a Pipitér Óvoda, a Capella Savaria valamint Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház művésze és Peltzer Géza harmonikás. Vidám szilveszteri bál is lesz az otthonban, Farkas Károly fog zenélni.

A zenészek, énekesek tisztában vannak azzal, hogy az otthon szerény anyagi lehetőségei nem engedik meg, hogy fellépti díjat fizessen, ezért ingyen vállalták a fellépést. Ide csak jó emberek jönnek - szokta mondani az intézményvezető, és ez így is van.

Hanzsér Imre, az egyik lakó elmondta, hogy öt éve lakik az idősotthonban, sikerült beilleszkednie. Ő maga is szeret verset mondani, érdekli a zene, valamint a művészet. Az eddigi műsorok nagyon tetszettek neki, már nagyon várta a karácsonyt, mivel úgy tudta, hozzátartozói meg fogják őt látogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!