Acsád

2016.11.16. 15:07

Jól gazdálkodtak: 138 Vas megyei település kap fejlesztési pénzt

Állami támogatást kapnak azok az önkormányzatok, amelyek nem részesültek úgynevezett adósságkonszolidációban, vagyis nem kellett az államnak átvállalni tartozásukat.

Bakos Ágnes

Fejlesztésre költhetik a pénzt. Vas megyében a 216-ból 138 település kap most pénzt, köztük négy város.

Négy Vas megyei város is jól gazdálkodott: nem volt adósságuk. Amikor az állam átvállalta az önkormányzatok tartozásait, akkor kimaradtak abból a forrásból – a kompenzáció azonban nem marad el. Több millió forint fejlesztési pénzt kapnak a „jól gazdálkodók" a Belügyminisztériumtól az idei központi költségvetés terhére.

Pályáztak az önkormányzatok, a döntést a napokban hozta meg dr. Pintér Sándor belügyminiszter.

A közzétett lista szerint Vas megyében 138 település jut forráshoz, köztük négy város: 112-112 millió forintot kap Bük és Vép önkormányzata, 44-44 millió forintot Jánosháza és Répcelak.

A községi önkormányzatok között a legnagyobb támogatási össze Gencsapátié: 44 millió forint. A többi település közül nyolc önkormányzat kap 20 millió forint körüli összeget. Egészen pontosan Balogunyom, Lukácsháza és Szentpéterfa kereken 20 millió forintból fejleszthet. Egy forint híján kap 20 milliót Gyöngyösfalu, 15 forint híján ugyanennyit Nárai. Torony és Rábapaty is majdnem 20 milliós támogatással számolhat, Csákánydoroszló pedig 520 ezer forint híján 20 millióval.

A következő támogatási lépcső a 10 millió forint. Kereken ennyi fejlesztési pénzt kap 15 Vas megyei önkormányzat: Acsád, Boba, Bucsu, Csénye, Egyházasfalu, Győrvár, Jákfa, Kenyeri, Nemesbőd, Ölbő, Püspökmolnári, Sitke, Sótony, Uraiújfalu és Vát. Egy forinttal kevesebb jut Perenyének és húsz forinttal kevesebb Simaság és Horvátzsidány önkormányzatainak.

Pár száz, vagy pár ezer forint híján szintén 10 milliós fejlesztési pénzt kap hét másik vasi község: Vönöck, Alsóújlak, Kőszegszerdahely, Peresznye, Magyarlak, Nick és Pecöl.

A többi önkormányzat támogatása 1,5 és 6,5 millió forint közötti.

A pénzt minden település fejlesztésekre költheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!