Állatvilág

2008.08.02. 05:00

Dalma imádott kiskutyája

Bár a világ egyik legjobb kajakosa, mégis csak tartalékként utazik a pekingi olimpiára. Benedek Dalma az ősszel úgy kezdte meg a felkészülést, hogy augusztusban arannyal tér haza Pekingből.

Horog László

Ebből vélhetően semmi sem lesz. A nehéz pillanatokban a barátja mellett egyvalakire mindig számíthat: mopsz  kiskutyájára.  A négyszeres világbajnok kajakosnő kiskorától imádja a kutyákat, húgával tizennégy éve vették rá szüleiket, hogy kutyát vásároljanak, az családi kutyaként funkcionált, Dalma egy esztendeje vette saját kedvencét, egy mopszot. Régóta vágyott egy ilyen kiskutyára. A sokszoros világbajnok kajakos, Benedek Dalma imádja kiskutyáját, az egyéves mopszot, Moriszt Fotó: archív 

- Számomra kutyában ez a fajta a csúcs, nem nagytestű, nagyon aranyos, olyan, mint egy kis malac. Kilenc kilogramm a súlya, pici, tömzsi, izmos. Mielőtt a vásárlás mellett döntöttünk, sokat olvastam arról, milyen a természete. Csak jó információkat szereztem róla, Morisz nagyon kedves, emberbarát, nem csak az idősekkel, a fitalokkal is jól elvan, igényli a törődést. Minden bejött, rendkívüli egyéniség. A másik kutya, Roni bichon bolognese  sokkal rosszabb természetű, hisztisebb. A tesómmal rég elköltöztünk otthonról, így a másik kutyust a szüleim nevelik. 

Dalma régóta emlegette barátjának, hogy szeretne egy mopszot, mire kedvese beadta a derekát, s engedélyezte, hogy egy háziállat is a közös otthonba költözzön. Látva, hogy a kiváló kajakos folyamatosan a kutyákkal kapcsolatos internetes oldalakat nézi, titokban leszervezett egy találkozást egy tenyész-tővel, lebonyolított mindent, Benedeknek már csak rá kellett bólintania az üzletre.

 - Amikor megláttam, azonnal beleszerettem Moriszba, aki zsemleszínű, a pofája és a füle pedig fekete.

A sportoló szinte minden idejét Morisszal tölti. Az edzőtáborokba is gazdájával tart, kevés időt tölt egyedül, illetve Benedek párjával. Kis túlzással, ha Dalma nem a vízen tartózkodik, edzésen vagy versenyen, elszakíthatatlanok egymástól. A társak kedvesen fogadták az új szerzeményt, Benedek párosbeli társa, Paksy Tímea is rendelkezik kiskutyával, egy csivavával, Cukival, amelyet két hónapos korában vásárolt, kiskoruk óta imádják egymást.

- Amúgy a csapatból szinte mindenkinek van valam lyen állata, Fazekas Krisztának egy labrador kutyája van, aki Csipa névre hallgat. Keresztesi Alexandra mindig panaszkodott, hogy neki semmije nincs, nemrég volt a születésnapja, neki vettünk két aranyhalat. Korábbi csoporttársaink közül Kovács Katinak három nagy kutyája van, de őket ő nem cipeli magá- val, a barátja vigyáz rájuk otthon. Paksy Tímea Cukija és az én kutyám színesítette a napjainkat, életet vitt az edzőtáborokba, a sok, monoton edzés, az eseménytelen hétköznapok során. Jólesik rájuk nézni, felvidítanak bennünket. 

Az edző, Fábiánné is rendelkezik kutyával, méghozzá többel is. Tehát a kajaksport-ágban nem különleges, ha valakinek akad háziállata. 

- Morisz jelenléte sokat jelentett, amikor kiderült, hogy csak tartalékként utazhatok Pekingbe, tehát nem verse- nyezhetek, nehéz pillanato- kat éltem át. Én az elmúlt esztendők során minden edzést annak rendeltem alá, hogy olimpiai bajnok leszek. A legtöbb esély erre a négyesben mutatkozott, ám vesztettünk a hazai válogatón, s kikaptunk Paksy Timivel is a Kovács Janics párossal szemben, mint ahogy egyesben is jobbnak bizonyult nálam Kovács Kati. Ám hiába vagyok a világ második legjobb kajakosa egyesben, ha a válogatási elvek olyanok, hogy csak nézőként lehetek ott a kínai fővárosban. A válogatók után egyedül voltam itthon a lakásban, ötpercenként rám jött a sírógörcs, Morisz azonnal megérezte, hogy problémáim vannak, felugrott mellém az ágyra, mellém bújt, próbált megvigasztalni. Ő is amolyan hangulatkutya, ha én boldog vagyok, ő is, ha pedig szomorú, ő is alkalmazkodik. Ha feszült vagyok, ő is ingerlékenyebb. A barátomat is imádja, de tőle sokkal jobban tart. Érzi, hogy ő a férfi, ezért velem szemben Morisz jóval többet megenged magának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!