Állatvilág

2008.12.06. 06:11

A szfinx macska

A szfinx avagy kanadai szőrtelen a házimacskák egyik ritka fajtája, amely mutáció révén alakult ki.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Bár kopasz macska-ként is utalnak rájuk, nem minden szfinx teljesen szőrtelen: a hason néha finom szőrszálak találhatók, néha az orron, a farkakon és a tappancsokon is lehet némi szőrzet. Tapintásra a szfinxeket szarvasbőrrel fedett meleg vizes palackhoz lehetne  hasonlítani. Gyakori kérdés, hogy nem fázik-e a cica?. Természetesen kevesebb bunda kevesebb meleget jelent, de a cicák általában ügyesen kinézik maguknak a jó meleg helyeket. Udvaron természetesen nem tarthatók.

Jellemét tekintve a szfinx cica iszonyúan kíváncsi és aktív, imád a figyelem középpontjában lenni. Emberrel, társállatokkal is békében éldegélnek.

Bőrüket rendszeresen gondozni kell  mosdatás, fültisztítás kötelező. Mivel kölyökkoruktól kezdve ehhez vannak szokva, ezért ezek a  tevékenységek túlzott problémát nem jelentenek a cica számára. Szőrtelensége miatt a szfinxek macskaszőrre allergiás gazdiknak is ajánlhatók, természetesen ez az allergia mértékétől, típusától is függ.

A szfinx testalkata robusztus, feje ék alakú, füle nagy, bajusza nagyon rövid és merev, de hiányozhat is.  Vannak, akik idegenkednek tőle, ám erre semmi ok: mi is ugyan-ilyen furcsának tűnhetünk egy csimpánz szemében!
Iszonyúan kíváncsi és aktív

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!