Állatvilág

2012.08.27. 05:46

Madártani szenzáció a vártán

Tömörd - Madártani szenzációnak számít, hogy szombaton reggel Európa legkisebb bagolyfajának, a törpekuviknak egy példánya akadt a madarászok hálójába a Tömördi Madárvártán.

Tersztyánszky Krisztina

Dr. Gyurácz József, a Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke elmondta: a seregélynél is kisebb bagolyfaj elsősorban az Alpok, a Kárpátok és Eurázsia északi fenyőerdeinek fészkelő faja. Magyarországon először 1977-ben figyelték meg a Soproni-hegységben, majd 2010-ben bizonyították első fészkelését az Aggteleki-karszton.

Vas megyében a madarászok megfigyeléseik során eddig még egyszer sem észlelték előfordulását és a Tömördön befogott példány az első hazai, gyűrűvel jelölt madár, melyet dr. Bánhidi Péter gyűrűzött.

A törpekuvik – tudtuk meg a szakembertől – énekesmadarakat, kisemlősöket, valamint rovarokat zsákmányol. A kisebb madarakat röptében kapja el, és nappal is vadászik. Természetes faüregekben vagy harkályok által készített odúkban költ. Költési időszaka április-május, ekkor gyakran hallatja jellegzetes füttyszerű hangját.

Amint erről korábban már beszámoltunk, a Magyar Madártani Egyesület helyi csoportjának tagjai július végétől november elejéig folyamatosan megfigyeléseket végeznek a tömördi madárvártán. Már több mint tíz éve vesznek részt az Actio Hungarica Programban, melynek részeként a költöző madarak őszi vonulását figyelik, s a hét magyarországi gyűrűzőhely adatai egy közös nyilvántartásban futnak össze. Ebből hasznos következtetéseket vonhatnak le a szakemberek az egyes fajok létszámának alakulásáról, a fészkelő- és telelőhelyek állapotáról. Ez nem csak tudományos célokat szolgál, hanem természetvédelmi intézkedésekhez is alapot szolgáltat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!