Állatvilág

2014.05.14. 16:55

Vakáció az ebbel

Ha háziállatunk van, nem csak a saját nyaralásunkat kell megtervezni, azt is el kell dönteni, mit csináljunk kutyánkkal, macskánkkal. Dr. Varjú Gábor állatorvossal beszélgettünk.

Farkas Eszter

Egy felelősségteljes gazdi nem csak a nyaralás időpontját, helyszínét és tervezi meg, de gondoskodik kedvencéről is míg a család vakációzik.

- Szerencsés esetben valamely családtag, vagy szomszéd vigyáz az állatra, míg a család család nyaral.. Ilyenkor is érdemes az etetési szokásokat, egyéb teendőket átbeszélni, kérdés, vagy baj esetére telefonszámot hagyni - mondja dr. Varjú Gábor állatorvos, aki hozzáteszi: Szombathelyen és környékén több kutyapanzió is kínálja szolgáltatását, ez is egy lehetséges megoldás, a kutyák többsége jól tolerálja az új környezetet. Érdemes előzetesen személyesen feltérképezni a lehetséges kutyapanziót, a tartási körülményeket, nehogy az esetleges problémák az elutazás pillanatában adódjanak.

Varjú Gábor mutatja, milyen útlevelet kapnak a kutyák és macskák. Külföldön kötelező az okmány (Fotó: Horváth Csaba)

- Egyre többen nyaralásra is magukkal viszik kedvencüket. Nem árt, ha hozzászoktatjuk a kutyát az autózáshoz. Legyen egy állandó helye a kocsiban, legjobb egy viszonylag zárt rész, nehogy hirtelen fékezéskor ide-oda röpködjön az utastérben. Kaphatóak már biztonsági felszerelések kutyák részére is. Utazás közben rendszeresen álljunk meg, itassuk meg az ebet, hagyjuk, hogy a dolgát elvégezze, használjunk pórázt az idegen helyen. Néhány kutya és főleg macska idegesen viselkedik utazáskor, nekik nagyon biztonságosan alkalmazható állatgyógyászati nyugtatót tudunk adni. Náluk is létezik az utazási betegség, émelygés és hányás léphet fel - teszi hozzá az orvos, aki kiemelte: a nyári melegben előzzük meg a hőgutát, ha megállunk, mindig tekerjük le résnyire az ablakot, hosszan ne hagyjuk az autóban az állatot. Nem helyes viszont, ha nyitott ablaknál utazik a kutya, a huzat igen gyakran kötőhártya-gyulladást okoz.

- Fontos megemlíteni azt is, hogy ha külföldre utazunk állatútlevélre is szükség lesz, ami állatorvosnál beszerezhető. Ez egy negyedórás adminisztrációval, azonnal kiállítható okmány, a kutya, macska egész életére használható, érvényességét évente, a kötelező veszettség elleni oltás bevezetésével nyeri el. Kötelező még a mikrochip beültetése az állat egyedi azonosíthatóságához - tette hozzá.

- Végezetül még kutyáknál a leishmaniosist nevű betegséget említeném, olasz, spanyol, görög területeken, Horvátország délibb részein fordul elő. Kutyákon gyógyíthatatlan bőr- és zsigeri (máj és vese) betegséget okoz, lepkeszúnyogok terjesztik. Egyre elterjedtebb az olasz és horvát tengerparton a szív és bőrférgesség is. Fontos a megelőzés, a patikánkban beszerezhetőek a szúnyogokat megfelelően távoltartó cseppek és nyakörv. Érdemes nyaralás előtt ezekre figyelni - emelte ki dr. Varjú Gábor.


Szeressük őket felelősséggel!
Kutyák, macskák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!