Állatvilág

2014.08.16. 13:55

Kemoterápia kutyáknak is

Szombathely - Vannak olyan daganatos megbetegedések, amelyek hatékonyan kezelhetők kemoterápiával már kutyáknál is. A Szombathelyi Állatkórházban jártunk, ahol egy 10 éves kutyus kap most ilyen kezelést.

Farkas Eszter

Füles türelmesen tűri a kezeléseket, és gazdái szerint már sokkal jobban van. Füles, a spániel-puli keverék kutyus a 10. évében jár, lymphomája van, vagyis a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedése. Gazdái június elején hozták be az állatkórházba, azt gondolták, csak gyomorrontása van a kutyusnak.

– Hasmenése volt, nem gondoltuk, hogy ennyire nagy a baj. Egy másik tünetet is észrevettünk Fülesen. A nyirokcsomói tojás nagyságúra duzzadtak. Amikor az orvos mondta, hogy mi a baja a kutyusunknak, leblokkoltunk és nagyon megijedtünk – emlékszik vissza Füles gazdája.

Dr. Varjú Gábor állatorvos azonban felajánlott a gazdiknak egy gyógymódot, amellyel Füles élete néhány évvel meghosszabbítható.

– Egyre elterjedtebb kezelési módszer az állatgyógyászatban a daganatos megbetegedéseknél a kemoterápia alkalmazása. Van olyan budapesti klinika, ahol kifejezetten a daganatos megbetegedések kezelésére specializálódtak és a kemoterápián kívül sugárkezelést is alkalmaznak – fejtette ki dr. Varjú Gábor.

– Minden ilyen esetben egyébként, mint amilyen Fülesé is, felajánlom a gazdiknak a kemoterápiás kezelést, amelyet már három éve végzünk itt az állatkórházban. A gazdinak kell mérlegelnie, hogy pénzt, de legfőképpen időt tud-e erre a kezelésre áldozni. Hiszen akár hónapokig, heti rendszerességgel kell hordani az állatot kezelésre, ám az élete ezzel jelentősen meghosszabbítható. Ezekben a nyirokrendszeri daganatokban egyébként körülbelül két-három hónap alatt elpusztul az állat – fejtette ki dr. Varjú Gábor.

Füles különben rendkívül türelmesen viseli a kezeléseket. Minden héten pénteken kapja meg a kemoterápiát, gazdáinak összesen 16 alkalommal kell hozniuk kedvencüket. A kutyus ezen a héten kapta a kilencedik kezelést.

– Az előírt protokoll alapján kezeljük Fülest. A kezelés időtartama az alkalmazott gyógyszerektől és a daganat típusától, stádiumától függ. A legtöbb kemoterápia protokoll kezelések sorozatából áll. Fülesnél mindig egy vérvétellel kezdünk. A vér vizsgálata körülbelül fél óra alatt zajlik le a laborunkban. Ezt követően kapja meg infúzióban a kemoterápiás folyadékot – mondja az állatorvos.

– Szerencsére kutyákban és macskákban csak ritkán jelentkeznek mellékhatások a kezelés következtében. Az emberekben gyakori mellékhatásként jelentkező szőr/hajhullás is ritka az állatoknál. Előfordulhatnak emésztőszervi tünetek, mint hányás, hányinger, hasmenés, étvágytalanság. Ezek a tünetek általában csak a kezelést követő néhány napon jelentkeznek. Vannak már olyan cégek, amelyek daganatos betegségben szenvedő kutyáknak is is gyártanak speciális tápot. A kezelés mellé ezt szoktuk még ajánlani, de más teendője nincs a gazdinak – emelte ki az állatorvos. Füles egyébként gazdái szerint láthatóan jobban van már. Sokkal aktívabb, mint a kezelés előtt, és már jobban is eszik.

– Az első kezelés után körülbelül másfél héttel vettük észre, hogy Füles sokkal aktívabb és jobban van. Azt gondolom, hogy ez mindent megér. Csak rá kell nézni. Bármit megtennénk azért, hogy kedvencünk jobban érezze magát, ezért is választottuk ezt a kezelést. Ráadásul rendkívül higgadtan és nyugodtan viseli a megpróbáltatásokat. Ő egyszerűen ilyen természet. Szerettünk volna neki adni egy esélyt, hogy legalább még egy pár évet velünk tölthessen. Bátran mondhatom azt, hogy jobb kutyát nem is kívánhatnánk magunknak – tette hozzá könnyeit nyeldesve Füles gazdája.

 

Több a daganatos kedvenc

A daganatos betegségek növekedése mind az emberek, mind az állatok körében megfigyelhető az elmúlt évtizedek, évszázad alatt. Ennek egyik oka, hogy az emberek és kedvencként tartott háziállataink átlagos életkora egyaránt növekszik (köszönhetően a javuló életkörülményeknek, valamint az orvostudomány fejlődésének), és az idős szervezetben fokozódik a daganatos megbetegedések kialakulásának valószínűsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!