Állatvilág

2015.05.27. 16:26

A szívférgesség végzetes lehet, de egy egyszerű vérvizsgálattal kideríthető a betegség

Akár évekig is élhetnek a kifejlődött férgek a kutyában, de a fertőzés végzetes kimenetelű lehet kutyák és macskák esetében is.

Lisztmayer Zsófia

A tavaszi meleggel és a csapadékosabb időjárás beköszöntével együtt kezdetét vette a szúnyogszezon. A szúnyogok kellemetlenek, és egyben az egyik legsúlyosabb állatbetegség, a szívférgesség kórokozójának terjesztéséért is felelősek. A szívféreg lárvái ugyanis szúnyogcsípéssel kerülnek a házi kedvencek testébe. A betegség akár hónapokig is tünetmentes lehet: ekkor fejlődnek ki a férgek. A fertőzés kutyák és macskák esetében is végzetes kimenetelűvé válhat, ezért a gazdiknak érdemes odafigyelniük, hogy biztonságban tudhassák kedvenceiket és saját magukat.

Dr. Varjú Gábor szombathelyi állatorvos szerint a szívférgesség új betegségnek számít Magyarországon, eddig csak a mediterrán országokra volt jellemző. A klímaváltozásnak köszönhetően azonban az utóbbi öt évben itthon is egyre nagyobb a fertőzöttség.

Mint megtudtuk, két veszélyes féregfaj létezik, amelyek majdnem egyformák. A bőrféreg esetén húsz százalékos a fertőzöttségi arány, a szívféreg esetén egyedi előfordulások akadnak az országban, de a számuk növekszik. A nyugati országrész kivételével szinte már mindenhol találtak fertőzött állatot, különösen a vizes élőhelyek közelében, ahol több a szúnyog.

Dr. Varjú Gábor állatorvos, valamint asszisztense, Szabados Szilvia éppen egy yorkit vizsgálnak a szombathelyi állatkórházban. A szív-, és bőrférgesség végzetes lehet a kutyákra nézve, de egy egyszerű vérvizsgálattal kideríthető az esetleges fertőzöttség (Fotó: Lisztmayer Zsófia)

Varjú Gábor elmondta, hogy Vas megyében viszonylag kevés esettel találkoznak: a bőrféreg esetében öt százalék körüli a fertőzöttség, szívférget pedig még egyáltalán nem találtak.

– Egy ideje már minden levett vért megvizsgálunk, hogy kiszűrjük a fertőzés gyanúját – mondta el az állatorvos. A bőrférgek esetében a kutya bőre alatt csomók keletkezhetnek, és viszketés léphet fel. A szívféreg esetén pedig köhögés, és nehezített légzés tapasztalható. A felnőtt férget azonban Magyarországon elérhető készítménnyel nem lehet elpusztítani, ezért különösen fontos a megelőzés, amellyel jelentős összeget lehet megspórolni.

Varjú Gábor elmondása szerint a lárvák elpusztítására kétféle cseppentős készítményt, valamint egy tablettát lehet kapni. A készítmények megelőzésként is ajánlottak, az áprilistól szeptemberig tartó szúnyogidőszakban havonta egy tabletta védelmet nyújt a házi kedvencnek. Mint megtudtuk, a szúnyogokat is távol tarthatjuk kedvencünktől bizonyos cseppekkel és nyakörvekkel.

Varjú Gábortól elmondása szerint sokféle vizsgálattal kideríthető a fertőzöttség. A szombathelyi állatkórházban festési eljárással kezelik az állattól vett vért, majd mikroszkóp alatt vizsgálják meg. Kétes esetekben pedig Pestre küldik a mintákat.

– A bőrféreg az emberben is csomókat képezhet, de a kutyákra a legveszélyesebb. Nincs előírás arra vonatkozóan, hogy milyen gyakran érdemes elvégezni a vérvizsgálatot, de évente legalább egyszer érdemes lenne minden kutyán elvégezni.

A szívférgesség és a bőrférgesség is komoly problémát jelent, mivel a betegségért felelős paraziták az ember egészségét is veszélyeztetik. Mivel az emberek fertőződésének forrása legtöbbször a beteg házi kedvenc, így az állatok férgességének megelőzése és felderítése elsődleges, közegészségügyi jelentőséggel bír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!