Állatvilág

2015.05.04. 14:01

Ön is befogadhat egy búbos bankát!

Vasi középiskolások is helyeztek ki odúkat a madártani egyesület és a nemzeti park közös programjában.

Némethy Mária

A búbos banka, a 2015. évnek ez a gyönyörű madara eltűnőben van Vas megyéből. A Banka Programot a folyamat visszafordítására hirdette meg közösen az Őrségi Nemzeti Park és a Magyar Madártani Egyesület (MME) vasi csoportja.

- Országosan is csökkenőben van a búbos banka állománya, mert lecsökkent élőhelyük, a fás legelők és az odvas fák száma, és mivel vonuló madár, Afrikából jövet és menet a kedvezőtlen időjárás és az emberek vadászata is ritkítja a madarakat - magyarázza dr. Gyurácz József, az MME vasi elnöke. Adatot is említ: 2011-ben felmérésük szerint megyénkben mindössze három helyen élt biztosan költőpárként búbos banka, és még hat párt valószínűsítettek akkor. Ez nagyon kevés.  Dr. Gyurácz József szerint a Kisalföldön és az Alföldön a lazább talaj miatt  ennél sokkal jobban elterjedtek. Ez a madár ugyanis a talajon keresgélve, a rövid füvű gyepet, a háztáji veteményesek és (elsősorban vonulásban) a szántók laza talaját szondázva vadászik főként férgekből, rovarokból és rovarlárvákból, kisebb részt apró gerincesekből, gyíkokból és kisrágcsálókból álló táplálékára.

Győrvári Ede kőszegi szőlősgazda is bekapcsolódott a programba. Fotó: Harsányi Krisztián

A csökkenő tendencia miatt gondolta az Őrségi Nemzeti Park és a madártani egyesület, hogy tesznek valamit a búbos banka Vas megyei elterjedéséért. Meghirdették közösen a Banka Programot.

- Ez kizárólag Vas megyei kezdeményezés - magyarázza Harsányi Krisztián, a nemzeti park osztályvezetője. - Mesterséges odúkat készítettünk, és elmentünk hat középiskolába, ahol a diákoknak előadást tartottunk, végül megkértük őket: jelentkezzenek, akik örömteli odútulajdonosként segítik a programot.

Az akció sikeres volt. A nemzeti park központjában, Őriszentpéteren legyártották az odúkat, és egy hónap alatt Vas megye 23 településén 46-ot ki is helyeztek. Szőlőkbe, kiskertekbe, marhalegelőkre kerültek.  Most további harminc odút készítenek, várják rá a jelentkezőket.

- Egy hónap múlva a madártani egyesület tagjaival közösen megnézzük, milyen madarak költöztek be, remélhetően lesznek búbos bankák is közöttük - reménykedik Harsányi Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!