Állatvilág

2015.06.10. 12:36

Különleges - Uhut találtak a Rába-partfalban

Rába – A Rába-parton, a leszakadó partfalban bukkantak fészkelő uhura az Őrségi Nemzeti Park munkatársai. A felfedezés azért különleges, mert Vas megyében mindössze négy költő uhupárról tudnak a szakemberek, persze rejtett életmódja miatt egy-két párral több is lehet.

Bakos Ágnes

Nem gyakori az uhu, de állománya azért stabilizálódni és megerősödni látszik – a szakemberek szerint.

Az uhuk itt azért is rendkívüliek, mert jellemzően kőbányák, sziklafalak üregei, méretesebb faodvak, esetleg más nagytestű madarak elhagyott fészkei a klasszikus költőhelyei – a Rába-parton, a leszakadó partfalban még nem volt erre példa.

Nem véletlenül fedezték fel a baglyot: a napokban járják a nemzeti park természetvédelmi őrei a Rába Vas megyei szakaszát. Felmérik a madárállományt, hiszen a zátonyon fészkelő parti madarak, a nagyobb testű gázlómadarak, a gyurgyalagok, partifecskék természetvédelmi oltalom alatt álló fajok. Ezek számontartása, populációik elhelyezkedése, változásainak nyomon követése fontos feladat a nemzeti parkban. Nem mindent lehet felmérni a partról, ezért szállnak vízre a természetvédelmi őrök.

A szakemberek egyszerre négyen, kenunként ketten járnak. A páros egyik fele a kormányos, a másik őr eszköze a GPS-távcső.

A felmérés megfelelő időpontja a nyár legeleje, hiszen a költések a megfigyelt fajoknál még, vagy már tartanak – így a különböző fajokat költőhelyük környékén találják.

A vízen percek alatt elhaladó kenu minimális zavarást jelent. Érdekes és ritkán szem elé kerülő fajok láthatók így: madarászölyv, barna kánya, fekete gólya – és a rendkívül ritka uhu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!