Állatvilág

2015.09.08. 09:10

Egyetemista kutyák? - Négylábú kedvenceinknek ugyanúgy tanulniuk kell, mint a gyerekeknek

A Gazdaképző első részében Kunhegyesi Tibor arról beszélt, hogyan és miről kell a kutyatartóknak tanulni ahhoz, hogy felelősségteljesen és körültekintően tarthassák kedvencüket. Most arról beszél, hogy a kutyáknak milyen lehetőségeik vannak a tanulásra.

Vadas Krisztina

Ismét eljött az ősz, minden iskolában becsengettek. Nincs ez másként a kutyavilágban sem. Minden évszaknak megvan a maga varázsa a kutyák számára, de az időjárás és a hőmérséklet ősszel és tavasszal a legalkalmasabb a képzésre. Persze ez nem azt jelenti, hogy a négylábúaknak nyáron és télen csupa lazsálás az élete, gyakorolniuk, dolgozniuk akkor is kell. A jól képzett kutyáknak minden időjárási viszontagság mellett meg kell tudniuk csinálni a gyakorlatokat, tudniuk kell dolgozni.

Fotó: Vadas Krisztina

Akárcsak az embereknél, a kutyaiskolában is felmenő rendszerben tanulhatnak az ebek. Minden életkornak megvan a hozzá tartozó képzési szintje.

A kölyökkutyák az óvodában először csak ismerkednek társaikkal, szocializálódnak, és megtanulják, hogyan viszonyuljanak egymáshoz. Ezután következik az általános iskola. Az őszi és tavaszi szervezett csoportos tanfolyamok általában három hónaposak: szeptember-november vagy március-május között. Majd következik a középiskola, főiskola, de még az emberi egyetemnek megfelelő szintű oktatást is találunk a kutyakiképzés palettáján. Az életkor előrehaladtával folyamatosan lehet az egyre magasabb szintet elérni. Ezen kívül vannak különböző szakosodási lehetőségek.

A kutyakiképzésnek emellett másféle csoportosítása is van: bentlakásos és bejárásos. A bentlakásos képzésnél a gazda egy kész, betanított kutyát kap vissza a szakképzett oktatótól, és neki csak annyi a feladata, hogy ellesse a kiképzőtől a technikákat, amivel a kutyát irányítja, idomítja. A bejárásos oktatás meghatározott időpontokban, a gazdával együtt történik. Itt a kiképző csak instrukciókat ad a gazdának, de az idomítási folyamaton ő és a kutyája együtt esnek át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!