Állatvilág

2015.09.23. 12:01

Mire figyeljen, hogy kutyája ősszel is egészséges legyen?

A csökkenő napfénymennyiség és a hűvösebb időjárás nem csak az emberek szervezetét viseli meg, négylábú kedvenceink immunrendszerének is időre van szüksége az átálláshoz. A gyengébb védekezőképesség pedig sok betegség melegágya lehet, ha a gazdák nem figyelnek eléggé oda az ebekre.

Vadas Krisztina

A legszembetűnőbb változás, ami ehhez az évszakhoz köthető, a kutyák szőrzetváltása. A nyári bundájukat levedlik, és egy új, más minőségű, tömöttebb szőrzet alakul ki, ami megvédi őket a hidegebb napokon. A legfőbb teendő, hogy a megszokottnál gyakrabban fésüljük és ápoljuk a kutya szőrét. A vedlés idejét akár le is rövidíthetjük: ma már kaphatók olyan táplálék-kiegészítő szerek, amik felgyorsítják a szőrváltás folyamatát.

Az immunrendszer erősítésére is vannak ma már speciális étrend-kiegészítő készítmények, amelyek alkalmazásával meg lehet akadályozni, hogy a kedvencek védekezőképessége nagymértékben visszaessen. Nem csak az emberek számára fontosak a vitaminok, ezekre a kutyáknak is szükségük van, mert bizonyos nyomelemeket a hétköznapi táplálékok nem tartalmaznak.

Dr. Varjú Gábor és Hector. Fotó: Unger Tamás

- Vas megyében két dologra kell ősszel nagyon odafigyelni. Az első a veszettség elleni oltás, aminek ilyenkor van a szezonja. A falvakban főként szeptember végén, október elején végzik a kutyák oltását, és sok más kutya is ilyenkor kapja meg. Fontos, hogy a gazdák megnézzék, hogy mikor telik le az egy év, és keressék fel az állatorvost – hívta fel a figyelmet dr. Varjú Gábor kisállatgyógyász szakállatorvos.

- A másik, amire nagyon fontos odafigyelni, a kullancs. Most, hogy hűvösebb lett az idő, rengeteg kullancsos beteget kell ellátnunk. Naponta legalább öt-hat olyan esetünk van, amikor kullancscsípés miatt kell kezelni az állatot. Ezek ellen lehet védekezni. Ma már vannak olyan szerek, amik hatékonyabbak, mint a régiek. A modernebbek az állatorvoson keresztül vagy az állatpatikákban is beszerezhetőek – folytatta az állatorvos.

Fontos megemlíteni, hogy az elmúlt években a klímaváltozás miatt a kullancsok között is kialakultak új fajok, amik már sokkal tűrőképesebbek. Ma már nem beszélhetünk igazán szezonról, az élősködők az év minden szakában előfordulhatnak.

Dr. Varjú Gábor emellett azt is kiemelte, hogy sajnos a kutyáknál is egyre gyakoribbak az allergiás megbetegedések, amik legfőképp bőrbetegség formájában észlelhetők az állatokon. Az allergiaszezon még mindig nem csengett le, így ebből a szempontból is érdemes kedvenceinket figyelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!