Állatvilág

2015.10.14. 10:25

A vizslatartás titkai - mutatjuk, hogy lesz kutyánkból igazi hűséges társ

A magyar vizsla az egyik legszebb és leghűségesebb hazai kutyafajta. Büszkesége, kiállása, kecses mozgása bárkit elvarázsol.

Vadas Krisztina

Ez azonban nem elég ahhoz, hogy magunkhoz vegyünk egy vizslát. Fontos tájékozódni arról, mit is jelent egy ilyen típusú kutyával együtt élni. Akár kint, akár bent tartjuk, fontos, hogy minden igényét kielégítsük.

A vizsla nagyon emberszerető és ragaszkodó típus. Ezt Máté Krisztián is megerősíti, aki két iyen kutyát tart: - Hat éve mondhatni botcsinálta gazdi lettem, ugyanis Füles akkor tévedt be hozzám. Tele volt kullanccsal, amiket én szedtem ki belőle. Ezután egyszerűen nem akart elmenni. Habár kiplakátoltam a buszmegállókat, és még a rádióba is bemondattam, nem jelentkezett érte senki, így velem maradt. Fülesnek azóta egy kölyke is született, ő Sári, szintén családtag.

A legtöbben azért ódzkodnak a vizslatartástól, mert ezeknek a kutyáknak nagy a mozgásigényük. Sokan gondolják úgy, hogy egy ilyen típusú eb - éppen ezért - nem való lakásba. Ez csak akkor igaz, ha a gazdinak nincs ideje a rendszeres sétára. Napi kétszer félóra kielégíti a vizslák igényeit. Egyébként a vizsla a ragaszkodó természete miatt szeret folyton emberek, főleg a gazdi közelében lenni: ha kertes házban tartják, és a családtagok otthon vannak, ő is odabent szeretne lenni. Egyedül biztosan nem marad kint.

Mindenki azt hiszi, hogy nagy energiaigényük van, ami igaz is, de ha minden nap meg vannak mozgatva, akkor egyszerűen kordában lehet tartani. Általában akkor van probléma, ha négy-öt napig nincsenek megsétáltatva, mert akkor már nagyon menniük kell. A mozgatás mellett viszont az is fontos, hogy ne csak fizikailag, hanem szellemileg is fárasszuk a kutyákat. Ha agyban elfáradnak, akkor órákig nyugodtan fekszenek. Ehhez vannak különféle játékos feladatok.

A vizslák elég érzékeny lelkületű állatok, így az erőszakos nevelés nem vezet náluk semmi jóra. Intelligenciájukból fakadóan könnyen taníthatók: ha türelemmel, többször elmondjuk és elmagyarázzuk nekik a parancsszavakat, akkor gyorsan megjegyzik azokat. Egy vizslától ne várjuk, hogy kora előrehaladtával majd megkomolyodik: még öregkorában is szeleburdi lesz. Viszont, ha munkáról van szó, akkor ő is komolyan veszi és rendíthetetlen kitartással teljesíti a feladatokat.

Krisztiánnal a Savaria Múzeum parkjában találkoztunk, Füles és Sári szinte megállíthatatlanok voltak, amíg beszélgettünk. Viszont amikor a fotózásra készülődtünk, első szóra teljesítették a gazdi parancsait.

- A vizslák nagyon jól taníthatók, Füles és Sári kiképzett vadászkutyák. Sárival a vízi-mezei vizsgára is készülünk. A téli szezonban már a gyakorlatban is vadászunk velük - meséli a gazdi.

Sokan tartanak attól is, hogy a vizsla szőre beteríti majd a lakást. Ennek a fajtának szinte álladóan hullik a bundája, de ez a szőrszálak rövidsége miatt szinte észrevehetetlen. Éppen ezért különleges ápolást sem igényelnek.

- A rövid szőrük könnyen ápolható, legfeljebb a körmüket kell levágni. Speciális ápolási igényük nincsen, nem kell őket rendszeresen kozmetikába vinni. A fülükre viszont oda kell figyelni, ha víz megy a hallójáratba, akkor ki kell törölni, különben befülled és beteg lesz. A fogkőre sem érzékenyek.

A szakértők a vizslát szívesen ajánlják kisgyermekes családoknak is: a vizslának a család a mindene, kiválóan alkalmazkodik, ezért bárhová magunkkal vihetjük. A gyermekek társaságát kifejezetten élvezi.

Összegezve: könnyen és jól kezelhető kutyáról van szó, viszont csak akkor, ha a gazdi is megfelelő figyelmet fordít rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!