Állatvilág

2016.02.10. 14:39

Mi kell a hörcsögnek? - Tanácsok jó fej gazdiknak

Sokan gondolják, hogy első kisállatnak jó választás lehet a hörcsög. Való igaz, hogy kevesebb törődést igényel, mint egy kutya vagy egy macska, de a hörcsögök megfelelő tartásának is megvannak a szabályai.

Vadas Krisztina

Az aranyhörcsögöt körülbelül száz éve kezdték kedvtelésből, háziállatként tartani. A múlt század közepén Szíriából és Törökországból hozták az első példányokat Magyarországra, és rögtön hatalmas lelkesedés fogadta őket. Tartásuk egyszerű, kisméretűek, így mostanra a leggyakrabban tartott rágcsálók közé tartoznak.

Egy kifejlett hörcsög körülbelül 16-18 centiméter hosszú, súlya 8 dekagramm körül van. Fülei kerekek, farka rövid. Az egészséges egyedek szeme csillog, bundájuk pedig puha, selymes tapintású. Élettartamuk körülbelül 2-3 év.

Kis mérete mellett másik előnye, hogy – más kisemlősökkel ellentétben – magányos állat, nem szükséges párban tartani. Sőt, párban csak akkor tartható, ha nagyon kis korban összeszoknak.

Élőhelyük kialakítása

A hörcsögök számára nincs ideális lakhelyméret: minél nagyobb, annál jobb. A minimális, amit mindenképp biztosítanunk kell számára, az körülbelül 100 centi széles, 50 centi mély és 50 centi magas. De fontos tudni, hogy a hörcsögök a természetben hosszú kilométereket futnak, alagutakat ásnak: ezeket az energiáikat valahogy le kell vezetniük, ezért, ha van rá lehetőségünk, inkább nagyobb helyet alakítsunk ki neki. A ketrec vagy terrárium aljára tegyünk 2 centi mély faforgácsot. Van néhány kellék, amit érdemes beszerezni ahhoz, hogy minél komfortosabb otthont alakítsunk ki kedvencünknek. Ilyen például egy zárt alvóhely. (Ha erre nem szeretnénk külön pénzt fordítani, akkor tegyünk be két marék szénát, és a hörcsög épít magának belőle alvóhelyet.) Emellett fontos egy etetőtál és egy golyós itató beszerzése is. Ahhoz, hogy kedvencünk még jobban levezethesse energiáit, különböző játékokat, mászókákat is betehetünk neki.

Táplálás

A hörcsögöket naponta egyszer, az esti órákban kell megetetni. Ne lepődjünk meg, ha az állat a kapott eledelt a ketrec egy eldugott zugába hordja, hiszen szeret raktározni. Ez nem azt jelenti, hogy nem éhes, csupán innen fogyasztja majd el a kellő táplálékot, ami megmarad, az pedig máris „tartalékban" van. Ha azt vesszük észre, hogy sok a maradék, akkor másnap kicsit kevesebbet adjunk neki. Az aranyhörcsögök a mindenevő, magevő rágcsálókhoz tartoznak, a legmegfelelőbb táplálék számukra a boltokban kapható keverék. De fontos tudni, hogy más rágcsálókkal ellentétben a hörcsögök szeretik az állati eredetű táplálékot is, így hetente egyszer érdemes sajtdarabokat, tehéntúrót, de akár szárított rovarokat is adni neki.

Gondozás

Az aranyhörcsög feltűnően tiszta állat. Bundája mindig ápolt, élőhelyét is rendben tartja. Mindig ugyanabba a sarokba végzi a dolgát, ezért a naponta történő takarításkor elegendő ebből a sarokból eltávolítani az almot, és csak ide kell frisset tenni. Mindennek tekintetében a teljes ketrecet elég kéthetente kitisztítani.

Szabadon a szobában

Ha nem elég nagy a ketrec, akkor azzal is csillapíthatod hörcsögöd mozgásigényét, hogy néha kiengeded a szobában futni. Ám ennek is megvannak a szabályai. Mielőtt kiengeded, biztonságossá kell tenni a szobát. Korlátozni kell a teret, viszonylag kicsi helyre engedd csak a hörcsögöt. Ellenőrizd, hogy az elektromos kábelek, mérgező növények vagy más veszélyes dolgok ne legyenek elérhetőek. Megesik egyébként, hogy néha magától kiszökik kedvenced: ilyenkor sem kell megijedni, egy kis jutalomfalat a ketrecbe, és néhány percen belül visszatér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!