Állatvilág

2016.05.02. 13:20

Különös állati műtét: Segítséggel tojt a fiatal agáma

Szombathely - Rendkívüli esetről számolt be a szombathelyi állatkórház: tojni segített dr. Peresztegi Attila.

Bakos Ágnes

Ava, az agáma úgy nevezett tojásretencióban szenvedett - ez azt jelenti, hogy segítség nélkül nem tudta megtojni tojásait. Dr. Peresztegi Attila segített az állaton: életmentő műtétet hajtott végre. Ava gazdája levélben köszönte meg a beavatkozást. Azt írta: nagyon köszöni a sikeres műtétet, amit hamar kihevert az agámahölgy.

„Végre ugyanolyan virgonc, mint volt, valamint most már biztosra tudom, hogy nőstény." - írta a hálás gazdi. Elsőre furcsának tűnhet, de nem meglepő, hogy nem tudta a gazdája a kedvence nemét. Kevéssé különböznek a hímek és a nőstények, ivarszerveik a testükön belül vannak. A hímek kicsit teltebb testalkatúak, illetve a combjuk alsó oldalán az úgynevezett pólusok intenzívebb illatmirigyeket adnak, mint a nőstényeké.

Ava a nőstény agáma életmentő műtét után lett, lesz anyuka. Fotó: Szombathelyi állatkórház

Nem rendkívüli, hogy tojást rakott az agáma, annak ellenére, hogy nem volt megtermékenyítve. Ezek az úgynevezett féktojások, amelyek persze nem „rejtenek" kis agámákat. A Szombathelyen megmentett agáma gazdája arról számolt be, hogy példás ellátást kapott, nagyobb odafigyeléssel és kedvességgel találkozott a kis kedvencével, mint sok humán egészségügyi ellátásban.

A probléma nem volt mindennapi, hiszen egzotikus állat az agáma. A szakirodalom szerint a hüllők osztályába, a pikkelyes hüllők rendjébe és a gyíkok alrendjébe tartozó család. Két alcsaládja van az agámáknak, és 385 faj tartozik ide. Persze nem mindegyik háziasított, de aki szereti a hüllőket, talál agámatársat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!