Állatvilág

2016.05.12. 09:35

Miért rág mindent a kutya? - Egy kiskutya sok örömmel, de néha bizony fejfájással is járhat

Sok gazdi nagy lelkesedéssel fogad magához egy kiskutyát. Ez a lelkesedés némileg alábbhagyhat, amikor a kutyus belelép a rágcsáló korszakába. Tippjeinkel segítünk a tanácstalan gazdiknak ennek az időszaknak az átvészelésében.

Vadas Krisztina

Összeszedtünk néhány dolgot, amire érdemes odafigyelni hogy megvédjük otthonunkat, tárgyainkat, hogy ne kelljen munkaidő, vagy akár egy rövid bevásárlás után órákig takarítani és a bútorok javításával foglalkozni.

MIÉRT RÁG?

Először is a legfontosabb, hogy tudjuk, mi az oka a rágcsálásnak.

Több minden kiválthatja a kutyából a romboló viselkedést. Az első és a legkézenfekvőbb természetesen az, hogy unatkozik a kutya. Ha a gazdi nincs otthon, muszáj valamivel pótolni a hiányát: erre a kutyusok szerint holmijaink, tárgyaink a legmegfelelőbbek. Az állat nem tudja, mi a különbség a cipőnk és a játékai között, neki valamennyi dolog csupán játék.

A rágcsálás másik lehetséges oka a puszta kíváncsiság. A kölyökkutyák és a fiatal kutyusok a szájukon keresztül fedezik fel a világot. A kiskutyák fogzási időben mindent a szájukba vesznek, hogy segítsék előbújni fogaikat és csökkentsék az azzal járó fájdalmat. Ez a rágási hajlam a felnőtté válás során általában alábbhagy, de némelyik fajta megőrizheti ezt a rossz szokását. Emellett a szeparációs szorongás is kiválthatja a kutyusnál a rágcsálást. Azok a kutyusok, amelyek szinte elválaszthatatlanok gazdijuktól, általában nagyon magányosnak érzik magukat, ha egyedül vannak. Kutyusunk valószínűleg ilyen szorongásos problémával küzd, ha az ajtó mellett, illetve az ajtón találunk rágásra utaló nyomokat, ilyenkor ugyanis megpróbál áttörni azon a helyen, amely elválasztja őt szeretett gazdijától - hiszen látta, hogy hol távoztunk.

A kutyusok legtöbbször akkor rágcsálják meg személyes tárgyainkat, ha nem vagyunk otthon. Ennek oka, hogy érzik rajta az illatunkat. Ha elindulás előtt megtapogatjuk a játékait, kivédhetjük a rágcsálást

MIT TEHETÜNK ELLENE?

Amennyire csak lehetséges, a kutyus helyének közeléből vegyünk el minden olyan tárgyat, amit megrágcsálhatna! Ellenben adjunk neki rágásra alkalmas játékokat! Rengeteg biztonságos és strapabíró játék kapható, Mindig titokban hagyjuk ott a kutyát, nehogy szeparációs szorongást váltsunk ki az állatból! Mielőtt elmennénk otthonról, a kutyus játékait fogdossuk meg, hogy rajtuk maradjon a szagunk. Körülbelül 15 perccel az indulásunk előtt adjuk oda neki, ez majd lefoglalja a kutyát, és így minden gond nélkül elmehetünk.

Ami a legfontosabb: mindig biztosítsunk elegendő mozgást kutyusunknak, valamint szellemileg is fárasszuk le különböző játékokkal: így nem lesz ereje a rombolásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!