Állatvilág

2016.06.08. 19:25

Ivartalanítani márpedig kell! - Az állat egészsége miatt is érdemes elvégeztetni a műtétet

Körkép - Itt a macskaszaporulat szezonja, és bár sokat javult a helyzet az elmúlt évtizedekben, még mindig sokan nem szánják rá magukat arra, hogy megműttessék a doromboló házi kedvenceket. Pedig kellene.

Bakos Ágnes

Jól látszik az állatvédő szervezetek felhívásaiban, hogy megszülettek a tavaszi hangoskodás eredményei: rengeteg a kismacska. Az állatkák cseperednek, aztán gazdit keresnek - szigorúan ivartalanítási kötelezettséggel. A kikötés már régóta érvényes az állatvédő szervezetek által közvetített kutyák és macskák esetében. Csak sajnos a gazdik még mindig nem elég tudatosak - bár jelentős javulásról számolt be dr. Varjú Gábor állatorvos. Ausztriából is rendszeresen érkeznek páciensei a szombathelyi állatkórházba, és bizony a szomszédok előttünk járnak a nem kívánt szaporulat emberséges visszaszorításában - magyarán a kutyák és macskák ivartalanításában. - Ha nem tenyészállatok, akkor szinte biztosan ivartalanítottak - ezt tapasztalja a doktor az osztrák hobbiállatok esetében. Persze az elmúlt húsz évre visszatekintve, mi is sokat léptünk előre ebben a kérdésben. Mi a teendő, ha most kaptunk észbe, hogy egy nagy cicacsalád lett az udvaron?

Dr. Varjú Gábor a macskák ivartalanítására figyelmeztet. Fotó: Unger Tamás

Először is, meg kell várnunk az elválasztást, amíg az anyamacska eteti a kölykeit. Ez körülbelül hat-nyolc hétig tart. Utána nagyon hamar visszaalakulnak az emlői, egy-két hét csupán, akkor pedig érdemes azonnal állatorvoshoz vinni az ivartalanító műtétre - tanácsolja dr. Varjú Gábor. - A nősténymacskák hamar újra ivarzanak, ezért célszerű gyorsan elvégeztetni a műtétet - hangsúlyozta az állatorvos. Ami az újszülött cicákat illeti: velük türelmesebbnek kell lenni: - Európában, Magyarországon a hathónapos kort ajánlják az ivartalanításra, mert hét és 11 hónapos kor között lesz ivarérett a macska - mondta a bevett gyakorlatról az állatorvos. Érdekes, de a tengerentúlon más a szokás: Amerikában már egészen fiatal cicákat ivartalanítanak, három hónapos korban elvégzik a műtétet. Ahogy dr. Varjú Gábor elmondta, szokás kérdése, és persze mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai is. - Ha nagyon korán végzik az ivartalanítást, akkor a csövescsontok záródása kitolódik, később fejeződik be, és egészen nagyra nőnek a cicák - ismertette az állatorvos, egyben rámutatott az USA óriás cicáinak titkára. A korai ivartalanítás mellett szól az egészség is, ugyanis csökken az emlődaganat esélye, ez főleg kutyánál bizonyított - magyarázta dr. Varjú Gábor.

Büfi ivartalanított kandúr, a fiatal macska nyugodtabb, mint ivaros társai, és a megfelelő táplálék miatt nem hízott el. Fotó: Bakos Ágnes

Matyi ivarérett lány cica, nem találkozik ivaros kandúrokkal, őt a saját egészsége érdekében kell, kellene ivartalanítani. Fotó: Bakos Ágnes

- Több ezer állatot vizsgálva mérték le, hogy minél több tüzelési ciklust él meg a szuka, annál nagyobb az emlődaganat esélye. Időben elvégzett ivartalanítással szinte nullára csökkenthető ez az esély. Drasztikusan hangzik, de mi van akkor, ha már vemhes a cica? - kérdeztem az állatorvost. - Ivartalanításkor a petefészkeket és a méhet is eltávolítjuk, ha magzatok vannak benne, akkor is - válaszolta. Persze az ellés előtt egy pár nappal már nem végzik el a műtétet.

Tényleg drasztikus, de még mindig jobb megoldás, mint a megszületett apróságok elpusztítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!