Állatvilág

2016.08.25. 19:05

Harc az állatokért

Februárban demonstráltak az állatvédők és civil állatbarátok az állatvédelmi törvény szigorításáért. Azóta folyamatosan dolgozzák ki a részleteket az illetékesek.

Vadas Krisztina

Az elhíresült deteki állatkínzás után, februárban volt a magyarországi állatvédelem eddigi legnagyobb megmozdulása: több mint 120 civil szervezet összefogása révén négy nagyvárosban több mint tízezer fő részvételével tartottak demonstrációt. A szombathelyi szervezetek is csatlakoztak az országos akcióhoz, közel ötszázan vonultak - sokan négylábú társukkal együtt - a Fő téren. A cél az volt, hogy méltó büntetést kapjanak az állatkínzók. Akkor Budapesten az állatvédők leadták petíciójukat és javaslataikat az Igazságügyi Minisztériumnak.

Ezrek követelték februárban az állatvédelmi törvény szigorítását Fotó: Kutyabarathelyek.hu

Bár azóta nem akkora nyilvánosság előtt, de tovább folytatódott a munka. A konzultációk folyamatosan folynak az állatvédők és a minisztérium között. Azt remélik, hogy a hosszas tárgyalások eredményeképp megtörténhet, amire minden állatbarát régóta vár: szigorodnak az állatok védelmében született jogszabályok.

Augusztus 22-én ülésezett legutóbb az Igazságügyi Minisztérium javaslatára, a februári állatvédelmi tüntetés után létrehozott jogszabályok módosítását kidolgozó munkacsoport - számolt be közösségi oldalán az Állatmentő Sereg, akik szintén aktívan részt vesznek a munkában.

Mint írják, konstruktív, pergő vita folyt hat órán keresztül az eddig benyújtott javaslatokról.

Több téma is szóba került az ülésen: beszéltek az ivartalanítási stratégiáról, a nyilvántartásról, egy új módszertani központ létrehozásáról. és a jó gyakorlatokat is megbeszélték. Példának hozták a budapesti Illatos úti menhelyet, ahol azt az elvet vallják, hogy a helyhiány nem ok az altatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!