Állatvilág

2017.01.13. 11:03

Sasszinkron kezdődött Vas megyében is – Tavaly hatot láttak

A Sasszinkron programban a névvel ellentétben nemcsak a sasokat számolják, hanem a hazánkban telelő összes ragadozó madarat összeírják. Bárhol lehet csatlakozni, Vas megyében is.

Bakos Ágnes

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a nemzeti parki igazgatóságokkal közösen szervezi már évről évre a ragadozó madarak összeírását. Az idei a 14. a sorban, péntektől vasárnapig gyűjtik a madárinformációkat.

Az eddigi évek összesítései szerint, viszonylag jól állunk sasokból itt, Vas megyében. Tavaly hat rétisast számoltak, tavalyelőtt tízet, 2014 januárjában pedig ötöt.

Az éppen egy éve tartott összeíráson láttak még Vas megyében egy vándorsólymot, 205 egerészölyvet, tíz kékes rétihéját, valamint egy gatyásölyvet jegyeztek fel a megye 136 megfigyelt területén. Egy-egy terület két és fél szer két és fél kilométeres, ekkora „négyzetekből” adódhat össze jó esetben Vas megye egésze. A tavalyi térképek szerint viszonylag jó lefedettséget produkált a nyugati határszél. Hogy az idei sasszinkron milyen sikert és milyen megfigyelési eredményeket hoz, az majd január végén kiderül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!