Állatvilág

2017.03.28. 14:21

Jobban taníthatók a keverék kutyák

Budapest - A keverék kutyák kevésbé kiegyensúlyozottak, de jobban képezhetők, mint fajtiszta társaik - derült ki az ELTE Etológia Tanszéke és a Magyar Tudományos Akadémia kutatóinak felméréséből.

A nagyszabású kérdőíves felmérésben a kutyák viselkedésével és tartási körülményeikkel kapcsolatos információkra kérdeztek rá, és mintegy 7700 fajtatiszta kutyáról és csaknem ugyanennyi keverékről kaptak válaszokat.

A felmérés rámutatott, hogy a keverékek között gyakoribb az ivartalanítás, általában idősebb korban kerülnek gazdáikhoz - mivel több közöttük a menhelyről befogadott példány -, és kevesebb kutyaiskolai képzésben van részük. Ezen kívül gyakrabban tartják őket egyedüli és kizárólag benti kutyaként, és ezzel összhangban hosszabb sétákra viszik őket tulajdonosaik, mint a fajtatiszta példányokat.

Lili erősíti a szabályt: foxi és tacskó kutyusok keveréke, nagyon okos, ismeri a parancsszavakat és pórázon is nyugodtan sétál Fotó: Vadas Krisztina

A keverék kutyák gazdái gyakrabban számoltak be arról, hogy kedvenceiket nehezebb sétáltatni, mert húznak a pórázon, ráugrálnak az emberekre és nem reagálnak a hívásra. A keverék és fajtatiszta kutyák között kimutatott különbségekre a kutatók több lehetséges magyarázatot is elképzelhetőnek tartanak.

Az egyik a különböző genetikai háttér, amely abból fakad, hogy a fajtákat nemcsak a külső jellegek alapján, hanem a viselkedést is figyelembe véve tenyésztik, vagyis ügyelnek arra, hogy a kutya minél problémamentesebben legyen.

Ezzel szemben a keverékek közül azok az egyedek szaporodhatnak sikeresen, amelyek képesek önálló problémamegoldásra, tanulékonyak. A különbségek emellett korai szocializációs hatásokra, traumákra is visszavezethetőek - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!