Állatvilág

2017.08.23. 17:45

Kockázatos a nyár vége a gólyáknak

KÖRKÉP Zajlanak a szárnypróbálgatások: elhagyják a biztonságos fészkeket a gólyafiókák. Nem könnyű a dolguk, sok veszély leselkedik rájuk.

Bakos Ágnes

Ezekben a napokban kezdődik meg a fehér gólyák vonulása - emlékeztettek a kőszegi központú Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont szakemberei.

Gólyák mezőgazdasági területen Fotó: Harsányi Krisztián

- Egyre több helyen, főleg mezőgazdasági táblákon figyelhetjük meg az idén kelt fiatalokból és az öreg madarakból összeverődő kisebb-nagyobb csapatokat.- Tette közzé Harsányi Krisztián, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Észak Vasi Területkezelési Osztályának vezetője, természetvédelmi területfelügyelő. Arra hívta fel a figyelmet, hogy kockázatos időszak a mostani a gólyák számára.


A frissen kirepülőket gyakran éri baleset első szárnypróbálgatásaik során, valamint a késő nyári heves viharokat sem könnyű átvészelniük a fiataloknak. Augusztusban már nagyon sok: eddig több mint húsz bajba került vagy elpusztult gólyáról kaptak bejelentést a Madárvédelmi Mentőközpontban. A fehér gólyák általában augusztus közepén már csapatokba verődnek, de csak szeptember közepén indulnak el vándorútjukra. A szakértők szerint a magyarországi fehér gólyák elsősorban Csád és Szudán területén töltik a telet. Érdemes utánaszámolni: lehet, hogy a képen látható példányok, amelyeket az osztályvezető Lukácsházánál fotózott a napokban, hamarosan 12 ezer kilométernél messzebb telelhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!