állatbarát

2021.01.09. 07:00

Nem elég, ha van chip, az adatokat is frissíteni kell

A kutyák az ember legjobb barátai, sokan mégis megfeledkeznek egy nagyon fontos teendőről: a kutyachipek megfelelő regisztrálásáról. Az Állatvédők Vasi Egyesülete most erre hívta fel a figyelmet.

Tóth Dóra

Forrás: VN

Fotó: Unger Tamás

Évente rengeteg kutyát és macskát fognak és fogadnak be a különböző állatmentő szervezetek, főleg a szilveszteri, tűzijátékos időszak a kritikus. Noha szerencsére a legtöbb állatnak megtalálják a gazdáját viszonylag rövid időn belül, sok esetben még a modern technológia és az internet sem segít. Pedig egyszerű lehet a megoldás a kutyák esetében, mégis – hanyagságból, figyelmetlenségből vagy feledékenységből – sokan nem élnek vele.

– Annak ellenére ugyanis, hogy ma Magyarországon törvény kötelezi a kutyatartókat és az állatorvosokat a chip beültetésére és annak regisztrálására, nagyok a hiányosságok ezen a területen – mondja Vértesi Andrea, az egyesület elnöke. – Alapvetően egy mindössze rizsszemméretű eszközről van szó, amely az állat bőre alá kerül, leolvasáskor impulzust ad, így juthatunk hozzá a tizenöt számjegyből álló azonosítóhoz. A beültetés nem történik meg automatikusan, azt a kutyus gazdájának kell kérni, utána pedig az állatorvos regisztrálja. A számsorhoz kapcsolt adatokkal aztán könnyedén azonosítani lehetne az elkóborolt kutyát. Az adatokat csak az állatorvos rögzítheti, az úgynevezett PetVetData adatbázisba az eb neve, születési ideje, neme és fajtája, valamint a gazdi telefonszáma és lakcíme kerül majd be. Az információkhoz szintén csak az állatorvosok férhetnek hozzá, a hatályos adatvédelmi törvényeknek megfelelően, azonban a számsor birtokában mi is ellenőrizhetjük, megtörtént-e a regisztráció, melynek a beültetéstől számított nyolc napon belül meg kell valósulnia – emeli ki Vértesi Andrea.

A beültetésnek egyszeri, hatósági ára van, 3500 forintba kerül, maga a regisztráció és a későbbi adatmódosítások azonban ingyenesek. A beavatkozás elvégzéséhez külön egészségügyi vizsgálatra sincs szükség, egy esetlegesen beteg állatba is bármikor beültethető a chip. Az életkorral összefüggő időpontok és korai gazdacsere azonban félreértésekhez szokott vezetni: a beültetést akkor kell elvégezni, amikor az eb eléri a négy hónapos kort. Vértesi Andrea azonban felhívja a figyelmet, ha a kutya már ezelőtt gazdát cserél, a chippeltetést életkorától függetlenül el kell végezni, erre a vonatkozó törvény is kitér.

Látható tehát, hogy ha kutyánk elveszett és van benne chip, az egy kis odafigyeléssel nagy segítséget jelent. Ennek ellenére azonban még így is van rá esély, hogy kedvencünk nem jut vissza hozzánk egyhamar, abban az esetben, ha időközben megváltozott adatainkról elfelejtettük tájékoztatni az illetékeseket. Ez mindig a gazda felelőssége, bár a módosításokat szintén csak az állatorvos tudja rögzíteni. A változások jelzésére, a regisztrációhoz hasonlóan, nyolc nap áll rendelkezésünkre.

Szerencsére leolvasó szempontjából jól áll megyénk is, az állatorvosok mellett az állatmentő szervezetek is egyre több eszközzel rendelkeznek, és országszerte több benzinkúton – így Szombathelyen, a Zanati út egyik kútjánál is – lehetőség van arra, hogy a befogott állatok chipjét leolvashassuk.

Vértesi Andrea összefoglalásként még egyszer felhívja a figyelmet a chipek és az aktuális adatok regisztrálásának fontosságára, hiszen az ő befogadókapacitásuk is véges, és az állattartókkal együtt az az érdekük, hogy az állatok biztonságban legyenek, az elveszett, szökött kedvencek pedig minél hamarabb visszakerülhessenek az otthonukba, a családjukhoz.

Kiemelt képünkön: A beültetés egyszerű, de életmentő lehet szökés esetén. Vértesi Andrea leolvassa a chipet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!