vigyázzunk rájuk!

2021.06.25. 07:00

A kánikula nem játék: így óvjuk meg kedvenceinket a hőségben

Az elmúlt évek tapasztalatai mind azt mutatják, hogy a nyarak egyre forróbbak, és egyre nehezebb elviselni a hőséget. Bizony nemcsak nekünk, embereknek, hanem négylábú társainknak is megterhelő, amikor beköszönt a kánikula.

Bagotai Zsanett

Fotó: FG

Ahhoz, hogy megtudjuk, mire érdemes ebben az időszakban figyelni, Göde Gábor kutyatrénerhez fordultunk, aki hasznos tanácsokat osztott meg velünk.

Friss víz, árnyék

Ami az első és legfontosabb szabály, hogy négylábú társainknak mindig biztosítsunk megfelelő mennyiségű friss, de nem jéghideg vizet és árnyékos helyet. A kint tartott kutyáknál ez fokozottan igaz: vizsgáljuk meg a használt területet, hogy a nap bármely szakaszában rendelkezésre álljon egy olyan hely, ahova be tudnak húzódni! Érdemes az udvar több pontján is ivóvizet kihelyezni.

Hűtés – odafigyeléssel!

Segítség lehet még a hűtőmellény és a hűtőmatrac is, amelyekben egy zselés anyag segíti a hőleadást. Illetve az, ha az ebeknek egy lehetőleg árnyékos helyen pancsolót alakítunk ki. Ebben az esetben mindenféleképpen ügyeljünk arra, hogy ne legyen túlságosan mély, mert fulladásos balesethez vezethet. Segítség lehet még az, hogy vízzel locsoljuk a négylábú barátunkat: ilyenkor érdemes a hasát és a füleit nedvesíteni, mert itt a ritkább szőrzet miatt könnyebben párologtat. Semmiféleképpen sem szabad jéghideg vízzel lelocsolni!

Élet a lakásban

Amennyiben épületben tartott kutyánk van, viszonylag egyszerű a dolgunk. Természetesen ebben az esetben is gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű vízről, illetve arról, hogy a lakásban is megfelelő legyen a hőmérséklet (például a klímázást sem szabad túlzásba vinnünk). Az egészségügyi sétákat redukáljuk a lehető legrövidebbre, ezt is úgy, hogy lehetőség szerint árnyékos, füves terepet válasszunk, a hosszabb sétákat inkább a kora reggeli vagy a késő esti órákra időzítsük. Itt jön a következő probléma: a forró aszfalt. Súlyos égési sérüléseket okozhat kutyánknak a felhevült járófelület. Mielőtt rálépünk, teszteljük kézfejünkkel a hőmérsékletét. Amennyiben 5–10 másodpercnél hosszabb ideig nem tudjuk rajta tartani a kezünket, akkor az nem alkalmas sétára!

Állat az autóban

Egy 30 Celsius-fokos napon a zárt autó hőmérséklete 10 perc leforgása alatt 70 fokra is felmelegedhet, amely óriási

szenvedést okoz a kutyánknak. Ha nincs rá lehetőség, hogy velünk jöjjön, válasszunk árnyékos parkolóhelyet, és húzzuk le résnyire úgy az ablakokat, hogy ne tudjon kijönni, viszont megfelelő mennyiségű levegő jusson az autóba – de ezt a megoldást tényleg csak akkor alkalmazzuk, ha más lehetőségünk nincsen. Ha azt tapasztaljuk, hogy veszélyben van az eb másvalaki autójában, ne habozzunk, azonnal hívjuk a rendőrséget, akik jogosultak arra, hogy feltörjék az autót és kiszabadítsák a szenvedő kutyát, illetve megfelelően tudják dokumentálni az eseményt, amely a későbbi büntetőeljáráshoz szükséges. Ugyanis a hatályos törvényi előírások szerint gerinces állatnak szándékosan szenvedést okozni bűncselekmény.

Segítség! Hőguta!

A kutyák normál testhőmérséklete 38-39 Celsius-fok között mozog, amennyiben ez 41-42 Celsius-fokra felszökik a nagy meleg miatt, szinte biztosak lehetünk benne, hogy hőgutát kapott az állat. Egyértelmű jelek lehetnek még az epilepsziaszerű görcsök, a nyáladzás, a hányás, a hasmenés, illetve a gyengeség és az ájulás is. A hőguta egy bizonyos pontig visszafordítható, de csak egy bizonyos pontig. A legfontosabb, amit ilyenkor tennünk kell, az az, hogy azonnal hűvös, árnyékos helyre visszük a beteget, elkezdjük a hűtését, és haladéktalanul állatorvoshoz fordulunk. A hűtést fokozatosan kell elkezdeni, itt sem szabad jéghideg vízzel lelocsolni a kutyát. Tekerjük vizes plédbe, törülközőbe, azt folyamatosan cseréljük, illetve locsoljuk vízzel! Mindig a megelőzés a legfontosabb, mert a kutyák nagy része sajnos nem éli túl a hőgutát – tudtuk meg a szakértőtől.

Kiemelt képen: A víz tényleg éltet: nemcsak belsőleg, de külsőleg is javallott segíteni vele kedvenceink életét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!